City break by Alice: Porto

Porto, jedan od najzapadnijih gradova evropskog kontinenta, drugi je najveći grad u Portugalu i mnogo manje mainstream od Lisabona, što putovanju daje posebnu draž neistraženog, nepoznatog, i neviđenog po svakodnevnim internet člancima, te je zbog toga 2014. godine bio izabran za najbolju evropsku turističku destinaciju Best European Destinations Agency. Nalazi se između rijeke Duoro i Atlantskog oceana, a osim vodom, obiluje i arhitektonskim remek-djelima, što je bio povod da ga posjetim prošle zime.

 

 

 

Kada ići?

Ljeto je najbolje vrijeme za Porto. Iako se nalazi na istoj paraleli kao Barselona i Rim, njegova klima je dosta ugodnija ljeti, bez zamornih vrućina. To duguje svom položaju na Atlantskom okeanu, ali ova lokacija ima i svoje mane – a u ostalim godišnjim dobima kiša je neizbježna.

 

 

 

Čime do tamo?

Kao i većina zapadnoevropskih gradova, Porto je dom velikom broju low-budget letova. U slučaju dolaska vozom ili autobusom, opet ne propustite posjetiti futuristički aerodrom Francisco Sá Carneiro.

 

 

 

 

Šta ponijeti?

Kišobran! U Portu je vjerovatno da ćete bar jednom za vrijeme boravka doživjeti kišu, pa je osim kišobrana dobro predvidjeti i prikladne cipele. Kad smo kod cipela – ako planirate pješke razgledati grad, prijateljski savjet je da zaboravite na visoke potpetice. Naime, topografija ovog grada je dosta „neravna“, i čitav centar, a pogotovo onaj dio zatvoren za automobilski saobraćaj, obiluje uzbrdicama i nizbrdicama, a popločanje gradske jezgre je po funkcionalnosti slično našoj kaldrmi: kamena, neravna i prelijepa calçada portuguesa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

Koliko ostati?

Iz vlastitog iskustva, tri dana u Portu su nedovoljna, ali uz dobar plan, mogu se obići sve lokacije odabrane prema vlastitom interesu (recimo, gradska jezgra i poznata arhitektonska remek-djela). Za potpuni doživljaj ovog grada, pretpostavljam da je 7 do 10 dana sasvim OK.

 

 

 

 

 

Šta posjetiti / isprobati? (tips & tricks)

 

 

Art lovers and hipsters_dvije savršene lokacije, zbog kojih samih vrijedi posjetiti ovaj grad: Casa da Musica i Serraleves kompleks. Oba zdanja su radili autori nagrađeni Pritzkerom (arhitektonski ekvivalent Nobelovoj nagradi). Fondacija Serralves uključuje muzej, park i vilu. Sve troje je podjednako fascinantno, i ostavit ću prostora slikama da vam to potvrde.

 

vila
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
park
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
dio muzejske postavke: more napravljeno od stranica knjiga na kojima se pojavljuje riječ „voda“

 

 

Casa da Musica je neobična (i izgledom i tehnologijom) muzička dvorana, čiji je kruti eksterijer potpuna suprotnost prozračnom i „visećem“ enterijeru. Svaka prostorija u ovoj zgradi ima vrlo specifičnu akustiku, i ja sam prolazeći kroz njih u svakoj prostoriji pucketala prstima da vidim šta je novo ovaj put! Ako ste dovoljno sretni i ugrabite ulaznice za BILO KAKAV muzički event u ovom objektu, sigurna sam da će to biti jedno od onih iskustava s kojim davite svakog zainteresiranog sugovornika u životu.

 

Casa da Musica
Casa da Musica

 

 

Nature Lovers_Ono što je za London Hyde Park, to je za Porto Parque da Cidade: zeleni pojas koji se prostire od gradskog centra do okeana, a sadrži i nekoliko jezeraca, te brojne zelene uređene površine za rekreaciju.

 

Porto Parque da Cidade
Porto Parque da Cidade

 

 

Geeks_Muzej World of discoveries je nešto kao naučni Disneyland, što i ne čudi znajuću da je dosta eksponata rađeno u Disney radionicama i u prepoznatljivom stilu. Ovdje možete proći kroz putovanja portugalskih istraživača Vasca de Game, njegovih otkrića i generalno naučnih dostignuća modernog svijeta. Poseban breathtaker: u rainforest izložbi je moguća interakcija sa pravim životinjama.

 

 

Romantic souls_ Ako govorimo o ikonama grada, Porto ima svoj Eiffelov toranj, ali u formi mosta, i djelimično ga je dizajnirao upravo Eiffel. U vrijeme kada je izgrađen bio je najveći na svijetu, a i danas oduzima dah svojom veličinom i impozantnošću – most Dom Luis I. I da, tradicija je poljubac ispod istog!

 

Portugal (8)
Dom Luis I most

???????????????????????????????

 

 

 

Shopping Freaks_Grad u čijem centru restorani zauzimaju primat nad dućanima. Nećete se usrećiti sa shoppingom u samom centru, ali na obali u okolini mosta se može naći mnogo dućana sa lokalnim rukotvorinama, uglavnom rađenih od pluta, jer je hrast plutnjak zaštitni znak ove države. Tako možete naći cipele od pluta, etui za mobitel, ili čak pluto-razglednicu. Nedjeljom ne radi gotovo nijedna radnja, čak ni obične trgovačke.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

 

 

Šta jesti?

 

RIBA. Zaboravite ribu iz Dalmacije, ovo je grad na okeanu, nemojte se ni šaliti s mesom! Iako inače ne volim bakalar, odlučila sam ga probati u lokalnom jelu Bacalhau à Gomes de Sá, i nisam požalila. Još nešto, poznato portugalsko vino (Vinho do Porto) se proizvodi ekskluzivno u ovom regionu, pa bi bilo šteta ne probati ga u autentičnom ambijentu. Francesinha je lokalni sendvič koji se servira sa umakom od piva i paradajza – nisam ga probala, ali moj saputnik je bio oduševljen. Topla preporuka za restoran Abadia do Porto, u samom je centru i ima vrlo pristupačne cijene za kvalitet hrane i uslugu. Čak sam im ostavila dugi review na TripAdvisoru, zaslužili su ga!

 

 --  Besima Svraka    Fashion.Beauty.Love / Founder and CEO  Address / Trg solidarnosti 33, 71 000 Sarajevo, BiH Mob / +387 (0) 61 377 566 E-mail / besima@fbl.ba; besimasvraka@gmail.com
Bacalhau à Gomes de Sá

 

 

 

 

Zrnca mudrosti

 

– Ako se planirate kupati u okeanu, potražite mjesto udaljeno od glavne plaže. Ondje je voda dosta zagađena i ljudima sa osjetljivom kožom će vjerovatno izazvati alergijsku reakciju.

– Mislite da ćete se lakše sporazumjeti sa lokalnim ljudima koristeći španski? Ni ne pokušavajte –samo engleski ili fraze iz rječnika portugalskog.

Cafe Majestic u centru je jedan od najljepših, ali, kao što možete pretpostaviti čim ne dobijete cjenovnik, VEOMA je skup. S obzirom na to da se nalazi u blizini važnijih turističkih lokacija, mnogo ljudi iskoristi priliku i sjedne da odmori, ali se neugodno iznenadi nakon dobivanja računa. Govoreći o kolačima, kad kažem skupo, ne mislim na Stradun (Dubrovnik) – skupo, već na apsolutno-nemam-toliko-novca-sa-sobom skupo!

 

 

tekst i foto_Alice Ayres

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vatikan: Neprolazna enigma