Dr. Stanojević o sigurnosti i preprukama korištenja uređaja Philips Lumea serije 9000

Release Date
21/06/2022

Ljeto nam je pokucalo na vrata i probudilo brojne želje u nama. Donijelo duge sunčane dane i vedro nebo koji bude maštu kako provesti što više vremena u zabavnim aktivnostima, kako se opustiti u sitnim noćnim satima, gdje otputovati na godišnji. Postajemo još veći hedonisti jer želimo uživati još više, u bojama, okusima, društvu, ljubavi, dodiru, ljepoti prirode, ljudi oko nas. Ali prevashodno mi želimo biti lijepe i atraktivne, slobodne i nesputane u izboru odjevnih kombinacija, ležernih ljetnih komada kojima otkrivamo više. Haljina, majica na bretelice, popularne ¾ hlače… Rado bismo uskočile u sve, ali jedan od najvećih izazova je kako spremiti našu kožu da bude glatka i svilenkasta, bez neželjenih dlačica.

philips

O tradicionalnim metodama uklanjanja dlačica sigurno znate već sve, kao i o njihovoj učinkovitosti. Srećom zahvaljujući Philipsovom najbržem i najučinkovitijem IPL uređaju dosada – Philips Lumea IPL serije 9000, postoji način da se neželjenih dlačica riješite na duži vremenski period. Razvijena u saradnji sa dermatolozima Lumea, siguran je i provjeren saveznik u borbi protiv dlačica s kojim se ostvaruju dugotrajni rezultati – glatka koža do šest mjeseci. No, do ovog rezultata se dolazi postepeno, ali o načinu, sigurnosti i preporukama korištenja uređaja donosimo više u razgovoru sa dermatovenerologinjom, dr. Vesnom Stanojević.

Za početak ću pojasniti da je ovo uređaj koji radi na principu fotoepilacije, odnosno uklanjanja dlačica putem svjetlosti, gdje intenzivna pulsirajuća svjetlost – IPL djeluje na pigment dlake i uspavljuje je, odnosno umrtvljuje. Uređaj je djelotvoran na tamnoplavim, smeđim i crnim dlačicama, te nijansama kože od vrlo bijele do tamnosmeđe. S obzirom na to da vrlo svijetle dlake, onaj skandinavski tip, kao i sjede dlake, nemaju pigmenta u sebi, neće djelovati na njih, kao ni u slučaju da imate riđe dlake, na početku razgovora ističe razliku Stanojević te naglašava da je Lumea posebno djelotvorna na debljim dlakama, zbog čega je često koriste i muškarci.

Najbezbolniji način uklanjanja dlačica

Kako naglašava, ovo je uređaj koji nudi najbezbolniji način uklanjanja dlačica, jer zahvaljujući tehnologiji SenseIQ, uređaj prepoznaje vaš tip kože i na skali od jedan do pet preporučuje vam idealan intenzitet tretmana prilagođen samo vama.

– Osnovno pravilo prije početka korištenja uređaja jeste da dlake ne čupate iz korijena, jer na korijen dlake uređaj upravo treba da djeluje, već da ih prethodno uklonite britvicom. Tako ste pripremili kožu za tretman Lumeom koji se obavlja dosta jednostavno i brzo, ako se držite preporuka. Naime, Smart Skin senzor će detektovati koji od pet preporučenih nivoa intenziteta svjetlosti je upravo za vas najoptimalniji, podesite nivo, uređaj pod pravim uglom aplicirate na kožu i pustite da bljesak, odnosno IPL radi svoje.

Posebno je bitno voditi računa o preporuci da se prvih četiri do pet tretmana radi svake dvije sedmice, kako bismo postigli željeni efekt da zaista nakon šest mjeseci imamo kožu bez neželjenih dlačica.

– Naime, mi naslijedimo određeni broj dlačica koji se smanjuje kako starimo, dok svakako ne rastu sve dlake u isto vrijeme. Već nakon prvog tretmana Lumeom primjetit ćemo zone koje su bez dlačica, dok će se na nekima ipak pojaviti. To je iz razloga što kada smo prvi put bljeskali one nisu bile u fazi rasta, pa uređaj nije mogao djelovati na njih, dok je već brojne dlačice dobro uspavao. Zato ćemo već nakon prvog korištenja naredni put imati mnogo manje dlačica da brijemo, ali svakako i dalje između tretmana samo je preporučena metoda brijanja, nikako čupanja, pojašnjava i dodaje kako su istraživanja pokazala da su već nakon tri tretmana Lumeom dlačice reducirane do 92%.

Uz Philips Lumeu osjećajte se sigurno

Ono što će mnoge žene koje se žele riješiti dlačica sa svih dijelova tijela obradovati jeste činjenica da Philips Lumea dolazi sa četiri pametna nastavka koja su prilagođena različitim zonama: lice, područje pazuha, bikini zona, te za veće površine kao što su noge, ruke i stomak. Na česta pitanja o bezbjednosti korištenja uređaja na svim zonama, doktorica ističe:

– Lumea isključivo djeluje na korijen dlake i niti na jedan drugi organ u tijelu. Često me pitaju smijem li koristiti u području pazuha zbog limfnih žlijezda ili žlijezda znojnica, ili pak zbog mliječnih žljezda u grudima, ako žene žele da se riješe dlačica koje se tu pojave, ja uvijek naglašavam da smiju. Naime, folikul dlake na koji uređaj isključivo djeluje nije ni blizu žlijezda koje su mnogo dublje, tako da nikakve bojazni nema. Posebno ga je korisno upotrebljavati ako imate problem sa uraslim dlačicama i čestim infekcijama koje nastaju, jer sa ovim uređajem to se sigurno ne može desiti. Također, Lumea odlično djeluje na preponama, na tanjoj i osjetljivijoj koži kao što su nadusne ili pak koža blizu sluznice, gdje se vrlo efikasno rješavate dlačica podešavajući intenzitet vašem subjektivnom osjećaju, naglašava ona.

No, postoje periodi kada su žene osjetljivije u mjesecu, period pred ciklus ili tokom cilkusa, te se savjetuje izbjeći te dane u mjesecu. Svakako, određena stanja kože, kao i upotreba lijekova, mogu biti razlog zašto ne bismo trebali pribjegavati fotoepilaciji.

Svako oštećenje kože, bilo da je riječ o infekciji ili pak hroničnom oboljenju, poput lupusa, stanja su kada ne bismo trebali koristiti uređaj. Osobe koje imaju vitiligo imaju svijetlu dlaku, tako da na nju uređaj ne može da djeluje, dok se onima koji imaju proširene vene i kapilare, zbog zagrijavanja, također ne preporučuje upotreba. Višegodišnji hronični dijabetičari mogu imati smanjen osjet te tako možda neće procijeniti intenzitet bljeska dobro, zbog čega su u preporuci proizvođača, radi predostrožnosti, navedeni kao kategorija za koju uređaj nije namijenjen. Također, ukoliko uzimate antibiotike, općenito lijekove, potrebno je savjetovati se sa doktorom i provjeriti da li su lijekovi fotosenzibilni, te u tom slučaju pričekati da prestanete sa terapijom.

philips lumea

Inače, bezbjednost korišenja uređaja za kožu garantuje integrisani UV filter koji osigurava da svjetlost djeluje samo na dlačicu, ali ne i na kožu. No, kada na koži imate veliki broj madeža, dr. Stanojević savjetuje da se oni zaštite.

– Jednostavno ih precrtajte bijelom olovkom i slobodno možete bljeskati. Bitno je da koža bude suha prije tretmana, tako da savjetujem da koristite olovku, a ne kremu.

S obzirom na to da je ljeto pred nama, doktorica savjetuje i da li i kada smo nakon tretmana Lumeom spremni za sunčanje.

– Kao i kod svih metoda uklanjanja dlačica, ne preporučuje se izlaganje suncu 24 sata nakon korištenja Lumee dok ste već kasnije spremni za plažu, naravno uz odgovarajuću zaštitu, ističe dr. Stanojević.

Lagana, ženstvena, jednostavna za korištenje a pri tome vrlo efektna, Lumea brzo postaje uređaj od kojeg se doslovno ne želite razdvajati. Aplikacija koja vas podsjeća kada je vrijeme da ponovite tretman je dodatni benefit, dok činjenica da je programirana na 450.000 bljeskova svjetlosti, što je ekvivalent za 39 godina njenog korištenja, mnoge će dodatno uvjeriti da je pravo vrijeme da je sebi priušte. Sada ste spremni za sve ljetne avanture i trebate samo krenuti. Više o njoj možete potražiti ovdje. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.