Ekonomska svijest u eri influensera: Da li je trend #girlmath finansijska zabava ili štetna navika?

Release Date
06/11/2023
fotografija
QuinceCreative / Pixabay

U neprestano promjenljivom pejzažu trendova na društvenim medijima, jedan poseban fenomen je privukao pažnju na TikToku – Girl Math. Mnogi su vjerojatno upoznati s ovom vrstom kalkulacije, samo jednostavno niste bili svjesni da postoji i naziv za nju, te da milioni drugih žena također koriste tu mentalnu gimnastiku. Finansijski trend girl math, koji nema mnogo veze sa samom matematikom, već je zapravo strategija za opravdavanje troškova, potekao je iz novozelandskog radio podcasta Fletch, Vaughan & Hayley u kojem kroz razgovor voditelji pomažu slušateljima opravdati skupe, modne kupovine. Na TikToku ćete pod hashtagom #girlmath pronaći brojne diskusije i debate u kojima uglavnom korisnice posebno izračunavaju odluke o kupovini, trend je privukao više od 500 miliona pregleda.

Ako kupim jaknu za 100 eura, ali je potom vratim i kupim pantalone za 80 eura, koliko su pantalone koštale? Besplatno jer sam već potrošila novac, jedan je od komentara.

Iako se girl math trend na prvu često doživljava kroz humor, on zapravo postavlja važna pitanja o ponašanju potrošačica, ličnim finansijama i rodnoj ravnopravnosti.

 

Girl math se savršeno uklapa u duh vremena, posebno danas, kada je potrošnja odavno pretekla štednju u društvenim rangovima, i u svijetu društvenih medija koji je obilježen influenser marketingom. Istraživanja su pokazala da društvene mreže potiču spontane i impulsivne kupovine. Ako nemate kontrolu nad svojim novcem ili nemate ušteđevinu, definitivno je opasno koristiti girl math kako biste opravdali takvu kupovinu. U onom trenutku kad počnemo opravdavati imulsivne kupovine, posebno one koje su nepotrebne ili izvan budžeta, trend postaje zabrinjavajući.

Osim toga, neki kritičari postavljaju pitanje izbora izraza girl math i njegovih potencijalnih implikacija na rodnu ravnopravnost. U vrijeme kada društva teže ka ravnopravnosti i rušenju stereotipa, da li je primjereno nazivati takve računice rodno specifičnim izrazom?

Pored kritike mnogi smatraju da ovaj trend i nije potpuno negativan, smtraju da su skupe kupovine u redu ako ste prije toga pažljivo razmislili o njima, godinama planirali ili one podržavaju vaši omiljeni hobi. Ponekad je emocionalna vrijednost jednostavno veća od novca koji morate potrošiti na to. Jer, iako finansije jesu bitne, malo zabave i kreativnosti ne bi trebalo potpuno isključiti iz jednačine.

To nas podsjeća kako bismo svi trebali biti pažljivi u svojim troškovima, te kako bismo trebali ličnim finansijama pristupati sa odgovornošću i promišljenošću.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.