EX-YoU: Marko Fehér predstavio editorijal inspirisan partizanima i spomenikom Sutjeska

Marko Fehér oduševljava svaki put iznova. Ovaj put predstavio je nevjerovatni editorijal sniman na Tjentištu. Iza fotoobjektiva bio je Edvin Kalić, a u novoj kolekciji pozirala je Iris Bijedić.

 

Kad sam počeo istraživati za novu kolekciju u sklopu fakultetskog zadatka, htio sam da to bude nešto čime ću predstaviti svoju zemlju profesorima na ispitu, kao i svaka moja kolekcija koja je usmjerena korjenima i identitetom, kaže Marko.

 

marko feher yugoslavia (1)

 

Dugo ga je fascinirao spomenik Sutjeska na Tjentištu i znao je da želi to iskoristiti i predstaviti, ali je prije svega, naravno, odličio istražiti pozadinsku priču.

 

Svakako sam znao da je riječ o bivšoj nam zemlji Jugoslaviji i partizanima, ali moram biti iskren nisam znao mnogo o Partizanima i njihovom djelovanju, prije svega u početku su bili potpuno samostalna vojna jedinica koja nije imala nikakvu organizaciju, to su bili obični ljudi, roditelji, bake, ujne, tetke, stičevi, braća, sestre, koji su se ujedinjavali da bi odbranili svoje mjesto, svoje selo, grad, od okupatora, to ih je učinilo većim u mojim očima, jer nisu bili jedinica koja je napadala, bili su oni koji su štitili. Često bi nakon odbrane sela išli svojim kućama bez da su otkrivali ko je iz koje kuće bio među njima. U početku nisu imali uniforme pa su koristili vlastitu odjeću i našivali dzepove na nju da ponesu hranu, noževe ili ručno rađeno oružje. To sam u inspiraciji iskoristio kao gomilu džepova I torbica koji su prikačeni na komade, kaže Marko.

 

Crvena petokraka se prožima kroz cijelu kolekciju, kao i arhitektura spomenika Sutjeska koji je poslužio za krojne dijelove.

 

Na pomen ratnika u prvi plan uvijek stavljamo muškarca, a na nekim istraživnjima se saznaje da je gotovo podjednako bilo i žena, Iako nema tačan podatak, zato sam se usmjerio ka futurističkim ženama ratnicama kao spomenik koji pripada nekom vremenu koje tek dolazi, istaknuo je.

 

marko feher yugoslavia (14) marko feher yugoslavia (13) marko feher yugoslavia (12) marko feher yugoslavia (11) marko feher yugoslavia (10) marko feher yugoslavia (5) marko feher yugoslavia (4) marko feher yugoslavia (8) marko feher yugoslavia (7) marko feher yugoslavia (6) marko feher yugoslavia (3) marko feher yugoslavia (2)

Fotografije_Edvin Kalić

Model_Iris Bijedić

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Obsessive Compulsive: Modni dodaci sa stavom i karakterom