Izložba Bjane Mikulić MOJE MORE u galeriji ULUPUBIH

Release Date
03/06/2021

Umjetnost Bojane Mikulić već decenijama vodi nas kroz djela različitih likovnih djelatnosti – od crteža i slikarstva, do grafike i prostornog oblikovanja. U zadnjih nekoliko godina naklonjenost keramici dominira njenim radom i likovnim interesovanjem.Bojana interpretira kroz oblik i motiv keramičke kreacije, senzacije prepoznatljive za njen likovni govor.

 

Na izložbi koju imamo priliku pogledati izloženi su skulpturalni prikazi naracije jednog mornara kako plovidbe kroz život koji uveseljava i umjetnika i posmatrača. Vještina i kreativni duh umjetnice Bojane Mikulić transformiše takav jedan svijet sanjarenja u plovni tok umjetnosti. Vezana za more i iskustva soptvenih plovidba u strujama života vješto i uzbudljivo upravlja kormilom umjetnosti donoseći sa sobom ljepotu,radost i nadu. Ova izložba je još jedan pokazatelj njenog značaja likovne scene Bosne i Hercegovine.

 

Bojana Mikulić rođena je u Sarajevu 1955. godine. Kao dijete iz umjetničke porodice rano se počela baviti likovnom i primijenjenom umjetnošću. Nakon završene Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu na odsjeku za grafički dizajn.

Od 1982. godine redovna je članica Udruženja likovnih umjetnika u BiH, a od 2003. redovna članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, u kojem je obnašala funkciju člana Umjetničkog savjeta u mandatu od dvije godine. Od 1980. godine radila je kao modna dizajnerka u Udruženoj tekstilnoj industriji (UTI), a od 2006. godine se počinje baviti izradom skulptura od keramike. Od 1994. godine do završetka radnog staža radila je kao profesorica na Odsjeku za tekstilni dizajn Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.