Jazz Fest Sarajevo dobitnik prestižne evropske nagrade

Jazz Fest Sarajevo dobitnik je EJN Award for Adventurous Programming 2019 – Nagrade za odvažan festivalski program koju dodjeljuje Europe Jazz Network (EJN), mreža evropskih festivala i organizatora koncertnih programa.

 

Ovo je osma godina kako Europe Jazz Network dodjeljuje ovu prestižnu nagradu a Jazz Fest Sarajevo je proglašen dobitnikom nakon dva kruga glasanja – u prvom krugu je više od 140 profesionalaca – članova EJN-a predlagalo dobitnika između više od 1.000 evropskih festivala, koncertnih dvorana i klubova koji organiziraju muzičke programe. U drugom krugu, pobjednika je, između 21. finaliste, odabrao žiri kojeg su činili muzički profesionalci iz Njemačke, Norveške, Velike Britanije, Holandije i Slovenije.

 

U obrazloženju nagrade je istaknuto: Jazz Fest Sarajevo je ikona kreativnosti sa odvažnim, otvorenim pristupom, čiji festival pun entuzijazma i posvećenosti zauvijek ostaje u sjećanju svakog muzičara i posjetioca. Pravo je vrijeme ove godine Nagradu Adventurous Programming dodijeliti festivalu koji je briljantno uspio kombinirati ispirativnu muziku i stvarati jaku zajednicu oko nje. Nastao iz jednostavne ideje nakon rata, festival kao jedinstveno iskustvo sada dobija zasluženo međunarodno priznanje. Za pohvalu je da je festival u ekstremno teškim uslovima sačuvao hrabrost da ispuni osnovnu ideju – bolji život za sve.
– Pokretanje festivala nakon opsade je bilo avantura samo po sebi. Od početka, publici smo kontinuirano nudili izazov što je postalo ne samo pustolovina već i beskrajna odiseja s ciljem promocije evropskih a i svjetskih muzika. Veoma smo počastvovani ovom izuzetnom nagradom i zahvalni svim našim kolegama iz svih dijelova Evrope koji su dali svoj glas Jazz Festu Sarajevo, kazao je Edin Zubčević, osnivač i umjetnički direktor najstarijeg muzičkog festivala u Bosni i Hercegovini.

 

Ovom nagradom, Jazz Fest Sarajevo se našao u društvu uglednih festivala i koncertnih dvorana koji su prethodnih godina bili laureati EJN-ove nagrade: irskog festivala 12 Points (2012), amsterdamske koncertne dvorane Bimhuis (2013), portugalskog festivala Jazz em Agosto (2014), njemačkog Moers Festivala (2015), britanskog Manchester Jazz Festivala (2016), finskog Tampere Jazz Happeninga (2017) i Jazz Festivala Ljubljana (2018).

 

Nagrada koju je dobio Jazz Fest Sarajevo će biti ozvaničena tokom 6. Evropske jazz konferencije koja će u septembru biti održana u Novari u Italiji, a nagrada će biti uručena na svečanoj ceremoniji u Sarajevu na 23. Jazz Festu koji će biti održan od 7. do 10. novembra.

 

Europe Jazz Network (EJN) je mreža osnovana 1987. godine čije članstvo čine festivali, koncertne dvorane i klubovi kao i nezavisni promotori i nacionalne muzičke organizacije iz 35 zemalja. Trenutno ima 144 člana.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Film TABIJA reditelja Igora Drljače uvršten u zvaničnu selekciju 71. Berlinalea