KOSTJA RIBNIK predstavio erotsku grafičku novelu RE-ADAPTIK

Re-adaptik je novo duže djelo bh. strip autora Kostje Ribnika gdje pratimo pomalo čudan i intiman isječak iz života glavnog junaka koji se nakon uspješne karijere strip-crtača vraća u svoj rodni idilični gradić gdje po danu crta na ulici portrete turistima a po noći se alkoholizira lutajući ulicama i parkovima. Spontano ta lutanja gradom se pretvaraju u praćenje nasumičnih ljubavnih parova/turista u kojima on pronalazi neko instant romantično-erotsko zadovoljstvo tajno crtajući njihove portrete.

 

 

re-adaptik front

 

U jednom momentu on počinje da prati jednu posebnu djevojku i čitav “ravnolinijski” plot postaje rascijepan i pogubljen. Mijenja se forma i narativno-grafička struktura u specifičnu komunikaciju samog autora stripa s glavnim likom, s čitateljstvom i smislom čitave priče.

 

Sama grafičko-narativna atmosfera je često u “laganini” poziciji i tu je koncentracija na mnoštvo detalja i sitnih svakodnevnih situacija koje pomalo nose estetiku autorovog prethodnog strip albuma The Healing Island (Modesty Comics 2014.) koji je samom pričom više razumljiviji i klasičnije struktuiran, ali u osnovi je izgradio jedan Ribnikov strip-univerzum. U predgovoru za tu knjigu Pavle Zelić je napisao:

RE-ADAPTIK-63

Od kostura-putokaza, preko halucinogenog likera višnjoreza i kofe sudbine, do larvi koje se uvlače pod kožu, sve je ovde sugestivno i u svrsi kreiranja jedinstvene atmosfere koja opčinjava…

 

Taj isti, nazovimo – recept se provlači kroz male paralelne priče i u “Re-adaptiku” samo na jedan više “treš” način koji spaja neku vrstu “jeftine” ljetne erotske drame sa intelektualizirajućim filozofiranjima i seksualnim opsesijama.

 

RE-ADAPTIK (10 RE-ADAPTIK 15

 

Zanimljivo je spomenuti i specifične modne/lifestyle detalje i kostime kojima se u ovom stripu posvetilo dosta pažnje od prolaznika na ulici, turista kao i lokalnih ljudi (razne starosti) jednog idiličnog gradića u rano ljeto. Sam glavni muški lik kroz čitav strip je uniformiran u jednostavan klasičan outfit – tamno siva kratka košulja kratkih rukava preko pantalona, svijetlo sive duge pantalone na peglu i nenapadne polu-duboke cipele istog tona košulje (naravno, strip nije u boji pa možemo nagađati da postoji mogućnost da se recimo u stvarnosti radi možda o nekim smeđim/kaki tonovima). Također, on se ne odvaja od svoje cool man-bag torbice u kojoj nosi olovke, blok za crtanje i u kojoj čak ima mjesta za redovnu dozu od dvije butelje vina! Simpatično je kako je riješeno da se prikaže junakov ukus za vino ali bez reklamiranja proizvođača tako da vidimo u mnogim scenama da se radi zapravo o argentinskom crnom vinu sorte Malbec pa vidimo detalje poput porijekla regije, berbe i slično a ime proizvođača je Konstantin Ribnikowski što je očigledna izvedenica od imena samog autora stripa.

 

RE-ADAPTIK -33

 

Glavna junakinja je nasuprot njemu prikazana u raznoj casual sa stilom odjeći počev od jednostavne kratke crne haljine, crnog bikinija pa do nekih I don’t give a damn kombinacija poput preglomazne muške košulje sa diy jeans šorcem na neke bezlične cipelice. U scenama karnevala vidimo je u seksi uskom kostimu lisice, a nerijetko je u stripu potpuno naga.

 

Sporedni likovi uglavnom su u nekim nenametljivim summer street style krpicama i također su često prikazani nagi.

 

Re-adaptik distribuira Stripnjak Comics i izdanje je nastalo u saradnji sa Hymenoptera Editore, nezavisnom produkcijom Kostje Ribnika i nabavljiv je preko oficijelne stranice i to u: štampanom džepnom izdanju limitiranog tiraža, digitalnom izdanju visoke rezolucije kao i besplatnom digitalnom izdanju manje rezolucije koje je autor odlučio da podijeli u želji da strip ovakvog žanrovskog sadržaja dopre do većeg broja domaćeg čitateljstva.

 

///

 

O autoru stripa_KOSTJA RIBNIK (Bihać, 1979.), je crtač zbirke kratkih stripova Glimpses of Comfort (Stripnjak, BiH, 2013.), autor grafičke novele The Healing Island (Modesty Comics, UK, 2014.) te web stripova na: www.kostjaribnik.com / Kontakt: contact@kostjaribnik.com

 

RE-ADAPTIK strip i više detalja o nabavci možete pronaći na re-adaptik.kostjaribnik.com/

Hymenoptera Editore i Stripnjak Comics, Sarajevo 2016.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Društvene mreže nisu neutralne ili Kako nas društvene mreže iskorištavaju i kako ugrožavaju demokratiju