KOSTJA RIBNIK predstavio erotsku grafičku novelu RE-ADAPTIK

Re-adaptik je novo duže djelo bh. strip autora Kostje Ribnika gdje pratimo pomalo čudan i intiman isječak iz života glavnog junaka koji se nakon uspješne karijere strip-crtača vraća u svoj rodni idilični gradić gdje po danu crta na ulici portrete turistima a po noći se alkoholizira lutajući ulicama i parkovima. Spontano ta lutanja gradom se pretvaraju u praćenje nasumičnih ljubavnih parova/turista u kojima on pronalazi neko instant romantično-erotsko zadovoljstvo tajno crtajući njihove portrete.

 

 

re-adaptik front

 

U jednom momentu on počinje da prati jednu posebnu djevojku i čitav “ravnolinijski” plot postaje rascijepan i pogubljen. Mijenja se forma i narativno-grafička struktura u specifičnu komunikaciju samog autora stripa s glavnim likom, s čitateljstvom i smislom čitave priče.

 

Sama grafičko-narativna atmosfera je često u “laganini” poziciji i tu je koncentracija na mnoštvo detalja i sitnih svakodnevnih situacija koje pomalo nose estetiku autorovog prethodnog strip albuma The Healing Island (Modesty Comics 2014.) koji je samom pričom više razumljiviji i klasičnije struktuiran, ali u osnovi je izgradio jedan Ribnikov strip-univerzum. U predgovoru za tu knjigu Pavle Zelić je napisao:

RE-ADAPTIK-63

Od kostura-putokaza, preko halucinogenog likera višnjoreza i kofe sudbine, do larvi koje se uvlače pod kožu, sve je ovde sugestivno i u svrsi kreiranja jedinstvene atmosfere koja opčinjava…

 

Taj isti, nazovimo – recept se provlači kroz male paralelne priče i u “Re-adaptiku” samo na jedan više “treš” način koji spaja neku vrstu “jeftine” ljetne erotske drame sa intelektualizirajućim filozofiranjima i seksualnim opsesijama.

 

RE-ADAPTIK (10 RE-ADAPTIK 15

 

Zanimljivo je spomenuti i specifične modne/lifestyle detalje i kostime kojima se u ovom stripu posvetilo dosta pažnje od prolaznika na ulici, turista kao i lokalnih ljudi (razne starosti) jednog idiličnog gradića u rano ljeto. Sam glavni muški lik kroz čitav strip je uniformiran u jednostavan klasičan outfit – tamno siva kratka košulja kratkih rukava preko pantalona, svijetlo sive duge pantalone na peglu i nenapadne polu-duboke cipele istog tona košulje (naravno, strip nije u boji pa možemo nagađati da postoji mogućnost da se recimo u stvarnosti radi možda o nekim smeđim/kaki tonovima). Također, on se ne odvaja od svoje cool man-bag torbice u kojoj nosi olovke, blok za crtanje i u kojoj čak ima mjesta za redovnu dozu od dvije butelje vina! Simpatično je kako je riješeno da se prikaže junakov ukus za vino ali bez reklamiranja proizvođača tako da vidimo u mnogim scenama da se radi zapravo o argentinskom crnom vinu sorte Malbec pa vidimo detalje poput porijekla regije, berbe i slično a ime proizvođača je Konstantin Ribnikowski što je očigledna izvedenica od imena samog autora stripa.

 

RE-ADAPTIK -33

 

Glavna junakinja je nasuprot njemu prikazana u raznoj casual sa stilom odjeći počev od jednostavne kratke crne haljine, crnog bikinija pa do nekih I don’t give a damn kombinacija poput preglomazne muške košulje sa diy jeans šorcem na neke bezlične cipelice. U scenama karnevala vidimo je u seksi uskom kostimu lisice, a nerijetko je u stripu potpuno naga.

 

Sporedni likovi uglavnom su u nekim nenametljivim summer street style krpicama i također su često prikazani nagi.

 

Re-adaptik distribuira Stripnjak Comics i izdanje je nastalo u saradnji sa Hymenoptera Editore, nezavisnom produkcijom Kostje Ribnika i nabavljiv je preko oficijelne stranice i to u: štampanom džepnom izdanju limitiranog tiraža, digitalnom izdanju visoke rezolucije kao i besplatnom digitalnom izdanju manje rezolucije koje je autor odlučio da podijeli u želji da strip ovakvog žanrovskog sadržaja dopre do većeg broja domaćeg čitateljstva.

 

///

 

O autoru stripa_KOSTJA RIBNIK (Bihać, 1979.), je crtač zbirke kratkih stripova Glimpses of Comfort (Stripnjak, BiH, 2013.), autor grafičke novele The Healing Island (Modesty Comics, UK, 2014.) te web stripova na: www.kostjaribnik.com / Kontakt: contact@kostjaribnik.com

 

RE-ADAPTIK strip i više detalja o nabavci možete pronaći na re-adaptik.kostjaribnik.com/

Hymenoptera Editore i Stripnjak Comics, Sarajevo 2016.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Nardina Zubanović i Adela Jušić izložile radove u galeriji Miza u Tirani