Mozaik zbog kojeg je nastao jedan muzej

Datum objave
27/06/2022
fotografije
Roman-Germanic Museum
tekst
FBL

Godine 1941. tokom pravljenja skloništa za zaštitu od zračnih napada u Kölnu je pronađena rimska vila iz 3. vijeka. Na podu glavne sobe nalazio se veličanstveni mozaik posvećen bogu Dionisu, a koji datira između 220. i 230. godine. Umjesto da pokušaju premjestiti veličanstveni mozaik, arhitekti  Klaus Renner i Heinz Röcke odlučili su napraviti muzej oko njega.

foto_Roman-Germanic Museum; Rheinisches Bildarchiv Köln
Veličanstvene staklene vitrine u Rimsko-germanskom muzeju; u pozadini katedrala / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

Rimsko- germanski muzej otvoren je 1974. godine i zapravo je arheološka lokacija, a čuva primjere umjetnosti, kulture i svakodnevnog života u rimskom i ranosrednjovjekovnom Kölnu. Nalazi se južno od kelnske katedrale i jedan je od najvažnijih arheoloških muzeja u Evropi. Nalazi o rimskoj svakodnevici vode posjetitelja u srce rimske kolonije Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). U njemu možete vidjeti svakodnevne predmete poput posuda, kovanica i igračaka, dragocjenu rimsku kolekciju stakla i druge nalaze iz ranih naselja u Rajni.

Zlatna narukvica sa smaragdima; 3.-4. AD / foto_Roman-Germanic Museum; Rheinisches Bildarchiv Köln, Anja Wegner

Najposebniji dio zbirke upravo je mozaik. Najfinije djelo te vrste u sjevernoj Evropi, mozaik je krasio blagovaonicu rimske vile. Izrađen sa više od milion komada vapnenca, keramike i stakla i prostire se na oko 70 četvornih metara. Prikazuje pijanog Dionisa, boga vina, okruženog Kupidom, Panom, plesačima i satirima.

Dionisov mozaik / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

Osim mozaika tu je i rekonstruirana grobnica legionara Poblicius oko 40. godine.

Stakleno pročelje prizemlja omogućuje svima, pa i onima koji ne uđu u muzej da besplatno vide ova dva svjetski poznata spomenika.

Poblicijeva grobnica / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh
Grobni spomenik rimskog Poblicija / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

U muzeju se nalazi i velika zbirka Rimskog stakla, kao i rimski i srednjovjekovni nakit, a između ostalog možete vidjeti najveću svjetsku zbirku rimskog stakla.

Današnja kolekcija predmeta predstavlja jednu od najbogatijih ranoevropskih zbirki.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Dino the Guide: PRENJ za nas