Mozaik zbog kojeg je nastao jedan muzej

Release Date
27/06/2022
fotografije
Roman-Germanic Museum
tekst
FBL

Godine 1941. tokom pravljenja skloništa za zaštitu od zračnih napada u Kölnu je pronađena rimska vila iz 3. vijeka. Na podu glavne sobe nalazio se veličanstveni mozaik posvećen bogu Dionisu, a koji datira između 220. i 230. godine. Umjesto da pokušaju premjestiti veličanstveni mozaik, arhitekti  Klaus Renner i Heinz Röcke odlučili su napraviti muzej oko njega.

foto_Roman-Germanic Museum; Rheinisches Bildarchiv Köln
Veličanstvene staklene vitrine u Rimsko-germanskom muzeju; u pozadini katedrala / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

Rimsko- germanski muzej otvoren je 1974. godine i zapravo je arheološka lokacija, a čuva primjere umjetnosti, kulture i svakodnevnog života u rimskom i ranosrednjovjekovnom Kölnu. Nalazi se južno od kelnske katedrale i jedan je od najvažnijih arheoloških muzeja u Evropi. Nalazi o rimskoj svakodnevici vode posjetitelja u srce rimske kolonije Claudia Ara Agrippinensium (CCAA). U njemu možete vidjeti svakodnevne predmete poput posuda, kovanica i igračaka, dragocjenu rimsku kolekciju stakla i druge nalaze iz ranih naselja u Rajni.

Zlatna narukvica sa smaragdima; 3.-4. AD / foto_Roman-Germanic Museum; Rheinisches Bildarchiv Köln, Anja Wegner

Najposebniji dio zbirke upravo je mozaik. Najfinije djelo te vrste u sjevernoj Evropi, mozaik je krasio blagovaonicu rimske vile. Izrađen sa više od milion komada vapnenca, keramike i stakla i prostire se na oko 70 četvornih metara. Prikazuje pijanog Dionisa, boga vina, okruženog Kupidom, Panom, plesačima i satirima.

Dionisov mozaik / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

Osim mozaika tu je i rekonstruirana grobnica legionara Poblicius oko 40. godine.

Stakleno pročelje prizemlja omogućuje svima, pa i onima koji ne uđu u muzej da besplatno vide ova dva svjetski poznata spomenika.

Poblicijeva grobnica / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh
Grobni spomenik rimskog Poblicija / foto_ Roman-Germanic Museum; Axel Thünker, DGPh

U muzeju se nalazi i velika zbirka Rimskog stakla, kao i rimski i srednjovjekovni nakit, a između ostalog možete vidjeti najveću svjetsku zbirku rimskog stakla.

Današnja kolekcija predmeta predstavlja jednu od najbogatijih ranoevropskih zbirki.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
TAJANA DEDIĆ STAROVIĆ režirala impresivan spot za pjesmu SARE RENAR