hamlet narodno pozoriste tuzla (4)

Kraj pozorišne sezone u NP Tuzla u duhu predstave HAMLET

Release Date
23/06/2022

Narodno pozorište Tuzla privodi kraju uspješnu 74. pozorišnu sezonu. Ove sezone na sceni Narodnog pozorišta Tuzla smo imali priliku pogledati preko stotinu domaćih izvođenja predstava, te posjetiti preko dvadeset drugih kulturnih događaja koje je NP Tuzla ugostilo. Pozorišna sezona 2021/2022 nam je donijela i pet premijera – Hamlet, po tekstu W. Shakespearea i u režiji Zlatka Pakovića, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, po tekstu Ive Brešana i u režiji Mustafe Nadarevića, Snjeguljica i čudno ogledalo, autorski projekat Midhata Kušljugića, Kralj Betajnove, autora Ivana Cankara i u režiji Gorana Damjanca, te predstavu Bahanalije, po motivima drame Gorana Stefanovskog i u režiji Armina Filipovića.

Bahanalije
Bahanalije

 

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla ove pozorišne sezone je učestvovao i na nekoliko domaćih i regionalnih festivala – Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu – s predstavom Snjeguljica i čudno ogledalo, XIX Međunarodnom festivalu Mostarska liska – s predstavom Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja, a aktivno se sprema i za gostovanje na 41. Pozorišnim/ kazališnim igrama u Jajcu, s predstavom Hamlet.  Na navedenim festivalima su osvojene i značajne nagrade – nagrada Midhatu Kušljugiću za najbolju adaptaciju teksta, za tekst Snjeguljica i čudno ogledalo.

Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja

Nagradu publike Velika liska za najbolju predstavu u cjelini, te dvije nagrade Mala liska glumcima Elviri Aljukić i Nerminu Omiću, dodijeljene su na festivalu Mostarska liska za predstavu Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja.

Krunišući uspješnu pozorišnu sezonu 2021/2022, Narodno pozorište Tuzla će svojoj publici još jednom odigrati predstavu Hamlet, u režiji Zlatka Pakovića. Igranje je zakazano za utorak 28. juni u 19,30 sati, a ulaz na predstavu je slobodan.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Zakoračite u iluziju kafića Cafe Yeonnam 239-20