Najsvjetliji momenti bh. modne scene u 2022. godini

Release Date
30/12/2022
naslovna fotografija
Mladen Blagojević

Ova godine je bila godina promjena, posebno u modnoj industriji. Spori oporavak nakon pandemije naglo je prekinut invazijom ruske vojske na ukrajinsku teritoriju. Ova godina je nesumnjivo bila zbrka često kontroverznih događaja koji su pomogli da se podvuče duboka kriza u kojoj se modna industrija, ali i društvo, nalaze.

Zarobljeni između krize, preživljavanja i bez ikakve podrške od strane države modni kreativci i kreativke u Bosni i Hercegovini tvrdoglavo opstaju i stvaraju. U ovoj teškoj godini posebno su zasijala modna imena Marko Fehér, Kaftan Studio i Plusminus Fashion, a probudila se i održiva modna inicijativa Impakt.

Izdvajamo njihove najsvjetlije momente u 2022.

 

Marko Fehér

Ovaj uspješni modni dizajner ove godine je imao tri revije, kreirao je uniforme za tim BiH za Dubai Expo, radio je kostimografiju za predstavu Narodnog pozorišta Republike Srpske, dobio MGFA nagradu za najboljeg regionalnog dizajnera, Grand Prix za modni dizajn Jugoistočne Evrope, upriličio je samostalnu revija u sklopu Blegrade Fashion Weeka, učestvovao u reviji posvećenoj Jovanki Broz.

Posebno izdvajamo kolekciju ZOI posvećenu Olimpijskim igrama u Sarajevu, te komade iz revije Jovanka u boji.

iz kolekcije ZOI / fotografija_Mladen Blagojević
Jovanka u boji / kreacija Marka Fehera
Jovanka u boji / kreacija Marka Fehera

 

Kaftan studio

Nermina Hodžić i Emina Hodžić Adilović sestre su koje stoje iza najpopularnijeg bh. modnog brenda Kaftan studio, zadnji niz godina prvo su osvajale domaću i regionalnu scenu. U Kaftan studio haljinama našle su se brojne zvijezde i zvjezdice. Njihove brojne kreacije godinama su blistale na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivalu, a onda su se preselile na stranice velikih svjetskih modnih magazina, Elle, Bazaar, L’Officiel, Schön Magazine samo su neki od onih koji su zapazili njihov unikatni dizajn i iskoristili ga u svojim editorijalima. Zatim osvajaju i Hollywood. Godine 2019.  predstavljaju svoju kreaciju na prestižnoj dodjeli filmske nagrade Oscar, kreaciju kojom su ispisale historiju bh. modnog dizajna. Prvi put se na tom prestižnom crvenom tepihu našao dizajn nekog modnog brenda iz naše zemlje.

I ove godine su okupirale crveni tepih Sarajevo Film Festivala. U njihovim kreacijama su dominirale Tatjana Šojić, Jasna Đuričić i Emina Ganić, a posebnu pažnju je privuklo odijelo kreirano za Albana Ukaja za crveni tepih na filmskom festivalu u Cannesu.

Tatjana Šojić na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
Tatjana Šojić na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
Jasna Đuričić i Tatjana Šojić na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
Emina Ganić na crvenom tepihu Sarajevo Film Festivala
kaftan studio alban ukaj
Alban Ukaj / foto_Kaftan studio

 

Plusminus Fashion

U Sarajevu je svečano otvoren studio modnog brenda Plusminus, koji unazad šest godina uspješno realizuje autentične kolekcije koje su spoj umjetnosti i dizajna. Na atraktivnoj lokaciji između dva pozorišta u ulici Branilaca Sarajeva 21, pronaći ćete jedinstvene modne komade koji su bezvremeni, minimalistički i prilagođeni željama/mjerama kupca.

foto_Maja Topčagić
foto_Maja Topčagić

 

Impakt

Modna industrija je jedna od najvećih zagađivača na svijetu i nalazi se na prekretnici. Generacija Z je svjesna da hitno treba nešto promijeniti. U nedostatku kulturnih modnih događaja u Sarajevu te osviješćenosti o pojmu i učinku održive mode, dizajnerica Naida Kustura okupila je mlade krativne dizajnere i dizajnerice, pripadnike i pripadnice Generacije Z, te pilot revijom, koja se održala u augustu 2021. godine započela IMPAKT modnu priču, priču o održivoj modi.

IMPAKT iza sebe ima ukupno tri revije, prva pilot revija održana je 2021. godine u prostoru Kino Bosne, a druge dvije su se desile 2022. Prva ovogodišnja revija zauzela je mjesto na krovu Doma mladih Skenderija u augustu, na kojoj je izlagalo osam mladih BiH dizajnera svoje kreacije, a nekima je to bila prva prilika da pokažu svoj rad. Druga revija ove godine odigrala se u Banjoj Luci u oktobru u Domu omladine gdje je izlagalo pet dizajnera. U sklopu revije, održane su i edukacije o održivoj modi učenicima i učenicama iz srednje škole primjenjenih umjetenosti, te će 16 mladih nada nakon višemjesečnog mentorisanja pri izradi kolekcija, iste izlagati na reviji u februaru/martu 2023. u Sarajevu.

Samir Mrković, Kristina Tambur, Naida Kustura i Ana Elena Banduka

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.