Narodno pozorište Sarajevo na Kipru i na Sterijinom pozorju u Novom Sadu

Release Date
23/04/2022
naslovna fotografija
Velija Hasanbegović / Car Edip

Saradnja s Crnogorskim narodnim pozorištem, koje je u srijedu, 20. aprila  na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo izvelo dramsku predstavu Bladi mun,  bila je i povod da se istakne izuzetno uspješna sezona u pogledu ostvarenih gostovanja ali i rekordnog broja festivala na kojima će Narodno pozorište Sarajevo uzeti učešće do kraja umjetničke sezone. Tokom sezone realizirana su gostovanja u Podgorici,  Brčkom, Tuzli, Goraždu, Somboru, Visokom, Osijeku i Beogradu.

Do kraja sezone, odnosno ove godine, Narodno  pozorište Sarajevo uzeti će učešće na festivalima ali i realizirati gostovanja na Kipru, u Barseloni, Istanbulu, Ankari, Bratislavi, Prizrenu, Mariboru, Ljubljani, Rijeci, Zagrebu, Slavonskom Brodu i na Cetinju.

Posebno je važno istaći gostovanje na Kipru, gdje će ansambl Drame Narodnog pozorišta Sarajevo od 3. do 9. jula gostovati s predstavom Car Edip koju je režirao slovenački reditelj Diego de Brea. Ovo gostovanje ustvari je učešće na Internacionalnom festivalu antičke grčke drame. Internacionalni festival antičke grčke drame, koji danas važi za jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija na Kipru, prvi put je održan prije 25 godina, a zamišljen je kao promocija drevne grčke kulture, čija su antologijska djela ne samo dio svjetske kulturne baštine već i temelji savremene evropske drame. Uz visoke estetske standarde u tumačenju antičkih djela, ideja domaćina je da pozorišni gosti u nekoliko amfiteatara pokažu i osobenost zemlje iz koje dolaze.

Osim toga, Narodno pozorište Sarajevo sa dramskom predstavom Protekcija prvi put, nakon 44 godine, ušlo je u zvaničnu selekciju 67. Sterijinog pozorja u Novom Sadu. Posljednje učešće ostvareno je davne 1978. godine sa predstavom Omer Paša Latas. Svakako treba spomenuti i da je predstava Pobuna u režiji Harisa Pašovića, 2005. godine bila izvedena na ovom važnom festivalu ali nije bila dio zvanične selekcije! Komedija Branislava Nušića Protekcija na Sterijinom pozorju biće izvedena 30. maja!

Važno je spomenuti i gostovanje na festivalu Dani satire Fadila Hadžića koji je međunarodni festival Satiričkog kazalištaKerempuh iz Zagreba. A posebno se radujemo gostovanju predstave To nikad nigdje nije bilo u Prizrenu, na novouspostavljenom pozorišnom festivalu na otvorenom, tzv. open-air festivalu, N’Prizren koji će, ove godine od 29. jula do 3. augusta, biti održan po prvi put.

Narodno pozorište Sarajevo istrajava u ispunjenju obećanja i postizanju cilja da internacionalizira programske sadržaje i djelovanje, te opravda epitet najveće i centralne  pozorišne kuće u Bosni i Hercegovini.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.