Održana premijera filma JAN: Hrabar i bitan korak u bh. kinematografiji

Release Date
26/12/2022
fotografije
Amir Herić / OFF

U petak, 23. decembra u sarajevskom Cineplexx-u održana je premijera kratkog igranog filma Jan, sarajevskog redatelja i producenta Kenana Musića.

Maksim Jovanović i Ammar Fazlagić

 

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja. Maksim, Ammar su dio OFF Talents programa koji je ove godine predstavio prvu generaciju mladih talentovanih glumaca, a upravo iz ovog programa u filmu se pojavljuju i Zan Mujkić i Nejla Podžićkoji ostvaruju značajne uloge. U filmu se pojavljuju i sarajevske glumice Maja Salkić – Burazerović, Margarita Mladinić, Hana Zrnote, mladi Harun Kurić.

Samir Avdić i Kenan Musić

 

Nakon premijere filma publici se predstavila i poklonila ekipa filma Jan koji su izmamili gromoglasan aplauz. Premijeri su prisustvovali prijatelji i partneri filma mediji te predstavnici javnog kulturnog i političkog života grada Sarajeva među kojima Ministar kulture i sprota KS Samir Avdić načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović producent Samir Smajić predstavnici Općine Centar Ambasade Nizozemske i drugi.

Publika je sinoć putem aplikacije ostavila svoje komentare na film a neki od njih istakli kako je ovo hrabar i bitan korak za bosanskohercegovačku kinematografiju. Glumica Maja Salkić je izjavila kako je film Jan životan i svakodnevan sarajevski.

Šarmantan onoliko koliko su naši odnosi prema životu i problemima šarmantni. Potresan do granice izbijanja daha. I šta ostaje? Da trčiš, hodaš od Vijećnice preko mostova zamamnog Sarajeva… U kome će konačno hrabri dobiti šansu, kazala je.

Maja Salkić, Kenan Musić i Arma Tanović

Jan je film o prijateljstvu i ljubavi u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi. Ovo je film koji traga za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. U filmu pratimo protagonistu koji pokušava da sluša svoj unutrašnji glas uplašen da ne pogriješi da uništi ono što mu je najvrjednije – prijateljstvo pitajući se da li ga njegova želja vodi u pogrešnom smjeru i da li će biti odbačen.  Plan je da film živi svoj festivalski život do mjeseca augusta iduće godine nakon ćega će biti dostupan na nekoj od on-line video on demand platformi što je krajnji cilj produkcije i distributera.

Film je nastao u sklopu OFF Pro projekta  razvojno produkcijskog programa Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Plan OFF Pro programa je da u 2023. godini producira 3 nova kratka filma te započne snimanje prve sezone serije Jan od osam epizoda.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Završen treći Bestiarum, najveći regionalni fetiš događaj