Održana premijera filma JAN: Hrabar i bitan korak u bh. kinematografiji

Release Date
26/12/2022
fotografije
Amir Herić / OFF

U petak, 23. decembra u sarajevskom Cineplexx-u održana je premijera kratkog igranog filma Jan, sarajevskog redatelja i producenta Kenana Musića.

Maksim Jovanović i Ammar Fazlagić

 

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, koji tumači lik Jana, Ammar Fazlagić koji tumači Janovog najboljeg druga te Arma Tanović i Mehmed Porča, koji tumače uloge Janovih roditelja. Maksim, Ammar su dio OFF Talents programa koji je ove godine predstavio prvu generaciju mladih talentovanih glumaca, a upravo iz ovog programa u filmu se pojavljuju i Zan Mujkić i Nejla Podžićkoji ostvaruju značajne uloge. U filmu se pojavljuju i sarajevske glumice Maja Salkić – Burazerović, Margarita Mladinić, Hana Zrnote, mladi Harun Kurić.

Samir Avdić i Kenan Musić

 

Nakon premijere filma publici se predstavila i poklonila ekipa filma Jan koji su izmamili gromoglasan aplauz. Premijeri su prisustvovali prijatelji i partneri filma mediji te predstavnici javnog kulturnog i političkog života grada Sarajeva među kojima Ministar kulture i sprota KS Samir Avdić načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović producent Samir Smajić predstavnici Općine Centar Ambasade Nizozemske i drugi.

Publika je sinoć putem aplikacije ostavila svoje komentare na film a neki od njih istakli kako je ovo hrabar i bitan korak za bosanskohercegovačku kinematografiju. Glumica Maja Salkić je izjavila kako je film Jan životan i svakodnevan sarajevski.

Šarmantan onoliko koliko su naši odnosi prema životu i problemima šarmantni. Potresan do granice izbijanja daha. I šta ostaje? Da trčiš, hodaš od Vijećnice preko mostova zamamnog Sarajeva… U kome će konačno hrabri dobiti šansu, kazala je.

Maja Salkić, Kenan Musić i Arma Tanović

Jan je film o prijateljstvu i ljubavi u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi. Ovo je film koji traga za mjestom gdje nema potrebe za etiketiranjem nagona te film koji izaziva prepoznavanje ljubavi u svim njenim oblicima. U filmu pratimo protagonistu koji pokušava da sluša svoj unutrašnji glas uplašen da ne pogriješi da uništi ono što mu je najvrjednije – prijateljstvo pitajući se da li ga njegova želja vodi u pogrešnom smjeru i da li će biti odbačen.  Plan je da film živi svoj festivalski život do mjeseca augusta iduće godine nakon ćega će biti dostupan na nekoj od on-line video on demand platformi što je krajnji cilj produkcije i distributera.

Film je nastao u sklopu OFF Pro projekta  razvojno produkcijskog programa Omladinskog Film Festivala Sarajevo. Plan OFF Pro programa je da u 2023. godini producira 3 nova kratka filma te započne snimanje prve sezone serije Jan od osam epizoda.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.