One su izabrale glumu: Alisa Brkić i Staša Dukić

Release Date
04/02/2019
razgovarala
Ivana Belančić
fotografija
Vanja Lisac
Art direction & Styling
Hatidža Nuhić
make-up
Maja Koristović-Talović
frizure
Eldin Nuhić / En Studio

Kreativnost, sposobnost da svaki put budeš neko drugi, naporan rad, odricanja, učenja, aplauzi, probe, sve su to odlike glumačkog posla koje su ovih deset mladih žena rado prihvatile kao svoj životni poziv. Na bosanskohercegovačkoj glumačkoj sceni su odnedavno, no do sada su ostvarile zapažene uloge, transformisale se u brojne likove. Kako vide svoj poziv Dina Mušanović, Nadine Mičić, Staša Dukić, Kristina Šikanić, Milica Dimirtić, Helena Vuković Irina Marković Ivana Vojinović, Ajla Brkić i Darja Badnjević.

Nakon Nadine Mičić i Dinu Mušanović, na deset kratkih pitanja su nam odgovorile i Alisa Brkić i Staša Dukić.

 

 

Alisa Brkić

MOJA ODLUKA BIT ĆU GLUMICA DESILA SE…

Moja odluka bit ću glumica desila se u srednjoj školi nakon odgledane predstave Porodične priče, bila sam preplavljena emocijama i tada sam poželjela tu moć izazivanja sličnih emocija kod publike.

PRVA PREDSTAVA KOJU SAM IGRALA JE…

Prva predstava koju sam igrala je bila u sklopu Akademije, Otac od Strindberga, igrala sam ulogu Laure.

KAD IMAM TREMU JA…

Kada imam tremu ja se fokusiram na disanje, mada, mislim da sam sretnica, jer rijetko imam tremu.

MOJ GLUMAČKI UZOR JE…

Moj glumački uzor je stalno neko drugi.

OMILJENA PREDSTAVA MI JE…

Omiljena predstava mi je svaka predstava u kojoj igram. Svaka mi je na svoj način posebna i draga, svakako, ali istakla bih predstave Gretica str. 89 (jer slavi glumce i teatar), Mi djeca s kolodvora Zoo, jer je specifična u svakom smislu za mene, od procesa, do energije kada je igramo, a pomenula bih i predstavu Neka druga Pepeljuga kao predstavu za djecu, jer je bila hit kod klinaca, a ja mnogo volim igrati za djecu.

ZBOG ULOGE NIKADA NE BIH/ZBOG ULOGE BIH BEZ RAZMIŠLJANJA URADILA…

Zbog uloge nikada ne bih učinila nešto zbog čega bi mi bilo jako neprijatno i zbog čega bih se osjećala loše. Sve što radim na sceni moram sebi opravdati. Ne bih nikada pristala na nanošenje ozbiljnije boli nekome ili sebi zbog uloge i generalno na povrijeđivanje. Ne bih pristala ni na što što probija granice mog shvatanja umjetnosti. Zbog uloge bih bez razmišljanja uradila – ono što sam već radila ili pokušavala uraditi u prijašnjim ulogama, a to je, dala sve od sebe da što kvalitetnije, kreativnije, iskrenije, maštovitije i studioznije pristupim glumačkom zadatku. Mnoge bih stvari uradila zbog uloge, a opet, s druge strane, mnoge i ne bih, u zavisnosti od toga koliko sam inspirisana, te mnogih drugih faktora. Mislim da se ne mora igrati sve po svaku cijenu.

KOJI JE NAJBOLJI SAVJET KOJI STE DOBILI OD STARIJIH KOLEGA I KOLEGICA?

Da ne zaboravim da je gluma igra, kao i to da svaki projekt kojeg prihvatim radim što je moguće profesionalnije i iskrenije.

ŠTA VAM DAJE POTICAJ U GLUMI?

Ljubav i publika.

MOJ MALI RITUAL PRIJE SVAKE PREDSTAVE JE…

Moj mali ritual prije svake predstave je zagrijavanje, makar samo govornog aparata, ali to mi daje neku sigurnost.

NA KOJEM PROJEKTU TRENUTNO RADITE?

Trenutno igram u 3 predstave u Narodnom pozorištu Tuzla, i jednu u Teatru Kabare Tuzla, također sarađujem sa Akademijom dramskih umjetnosti kao viša asistentica. Često sam i u ulozi voditeljice na Radiju Tuzla.


Alisa Brkić rođena je 29.3.1990. godine u Tuzli. Bachelor diplomu stiče, 2012. godine, kao “zlatna studentica”, tada stiče i zvanje asistenta. Master studij završava 2013. godine. Još na Akademiji je igrala u više profesionalnih predstava kao i u studentskim predstavama. Neke od profesionalnih uloga koje je ostvarila su: Olga (Igrajući žrtvu), Venera (Eneida), Pepeljuga (Opšta bolnica), Ona (Ja, ili neko drugi), Atena, Helena (Ilijada), Paola (Big sister) Dorothy (Čarobnjak iz Oza), Pepeljuga (Neka druga Pepeljuga), Betija (Mušica), Veronika (Umjeće suživota), Don Quixote, Sancho Panza (Bistri vitez Don Quixote od Manche), Glumice razne (Gretica str. 89), Kristina (Mi djeca s kolodvora Zoo), Princeza (Sretni sat). Okušala se i kao voditeljica u TV teen-emisiji Happy time, kao i u TV serijama Lud, zbunjen, normalan (Dunja), Ne diraj mi mamu (Mia), a igrala je i lik Služavke u filmu Hiljadarka. 2017. godine stiče zvanje viši asistent. Stalna je saradnica Narodnog pozorišta u Tuzli, Teatra Kabare Tuzla, Akademije dramskih umjetnosti Tuzla, i Radija Tuzla.

 

 Staša Dukić

MOJA ODLUKA BIT ĆU GLUMICA DESILA SE…

Nekad u osnovnoj školi, kao introvert, našla sam da mi gluma omogućava da izrazim svoju dušu, kako Stella Adler kaže: You act with your soul. That’s why you all want to be actors – because your souls are not used up by life.

PRVA PREDSTAVA KOJU SAM IGRALA JE…

Prva predstava koju sam igrala je Pepeljuga u ulozi Naratora i Pepeljuge.

KAD IMAM TREMU JA…

Kad imam tremu, ja prođem mizanscen i tekst u glavi.

MOJ GLUMAČKI UZOR JE…

Moj glumački uzor je Cate Blanchett.

OMILJENA PREDSTAVA MI JE…

Omiljena predstava mi je The Vortex Agitator Crisa Blancoa, Španija.

ZBOG ULOGE NIKADA NE BIH / ZBOG ULOGE BIH BEZ RAZMIŠLJANJA URADILA…

Odgovor na oba ova pitanja zavisi od uloge i zadatka tog lika. Nekada se desi da ja to ne bih uradila, ali lik bi, tako da sve zavisi od toga što je neophodno da se uradi da bi taj lik ispričao svoju priču. Izdvojila bih potpuno skidanje na sceni, ako je samo sebi svrha, kao nešto što nikad ne bih uradila.

KOJI JE NAJBOLJI SAVJET KOJI STE DOBILI OD STARIJIH KOLEGA I KOLEGICA?

Strpljenje. U ovom poslu često nešto čekamo, treba imati puno strpljenja i želje, a sve ostalo će se poredati kako treba.

ŠTA VAM DAJE POTICAJ U GLUMI?

Publika.

MOJ MALI RITUAL PRIJE SVAKE PREDSTAVE JE…

Moj mali ritual prije svake predstave jeste taj da dođem ranije i provjerim svu rekvizitu, scenografiju i da se osamim kako bih se skoncentrisala.

NA KOJEM PROJEKTU TRENUTNO RADITE?

Trenutno radim s djecom od 1. do 9. razreda na predstavi ekološkog karaktera.

Rođena 10.10.1989 u Zenici. Akademiju scenskih umjetnosti upisala 2008. i diplomirala 2013. Igrala je u predstavama Časna Griješnica, reditelj Šemsudina Gegić, JU Goražde i ASU Sarajevo; Imamo učiteljicu za čistu peticu, rediteljica Mirela Trepanić, Dom mladih na Grbavici; Majka Tereza Svetica Tame, reditelj Gradimir Gojer, NPS Sarajevo i HKN Napredak, Cabaret, reditelj Jasmin Duraković, NPS Sarajevo i Bellarte; Sinovi umiru prvi, reditelj Slobodan Skerlić, BNP Zenica; Gluha Svadba, rediteljica Lajla Kaikčija, BNP Zenica, Tramvaj zvani žudnja, režija Dina Mušanović, Alban Ukaj, Adi Hrustemović, Staša Dukić, SARTR i ASU; Mala Sirena, rediteljica Dubravka Zrnčić-Kulenović, SARTR Sarajevo; Dankinja, kolektivna režija, ASU Sarajevo, Ćelava pjevačica, rediteljica Sara Ristić, ASU Sarajevo.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.