Hundertwasser muzej

Otvara se drugi muzej Hundertwasser u svijetu

Release Date
16/02/2022
fotografija
Hundertwasser Stiftung / Hundertwasser Art Centre / Barbara Nidetzky

Pored poznatog muzeja Kunst Haus ili muzeja Hundertwasser u austrijskoj prijestolnici, na godišnjicu smrti umjetnika Friedensreich Hundertwassera, 20. februara se otvara i drugi muzej u svijetu posvećen ovom poznatom slikaru.

Novi Hundertwasser Art Centre se otvara u sjevernom novozelandskom gradiću Whangarei, gdje je Hundertwasser živio od 1976. godine. Centar je izgrađen prema njegovom nacrtu za javnu umjetničku galeriju iz 1993. godine.

 – Hundertwasser je bio izvanredan grafičar i vizionar u oblasti arhitekture i ekologije. Dizajnirao je kuće koje su bile spoj prirode i ljudske kreativnosti. Sada imamo jedan primjer veličanstvene Hundertwasserove arhitekture i na južnoj hemisferi, kaže Peter Hanke, član bečke vlade, resor za finansije, privredu, rad, internacionalne odnose i javna preduzeća.

Drugi muzej Hundertwasser će imati izložena posuđena djela privatne fondacije Hundertwasser u Beču u vrijednosti od 4 miliona eura, među kojima originalne umjetnine, grafike, tapiserije i arhitektonski modeli, dok se i dalje u muzeju u Beču može posjetiti najveća zbirka djela ovog arhitekte na svijetu.

U širokoj paleti plakata za promociju sportskih igara iza Hunderwassera je ostalo i nekoliko koji su posvećeni Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu, 1984. godine. Pred kraj života Hundertwasser je napravio i ctrež u spomen Gradu Sarajevu. Crtež je izložen u zgradi uprave spalionice Spittelau u Beču.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstavljamo Takmičarski program – dokumentarni film 28. Sarajevo Film Festivala