Litvanija

Litvanija ukinula ograničenja za ulazak u zemlju

Datum objave
16/02/2022
naslovna fotografija
Andrius Aleksandravičius

Litvanija je ukinula sva ograničenja uvedena zbog COVID-19 za sve zemlje EU/EEA i nastavlja ih ublažavati za druge zemlje. Od 15. februara, svi posjetitelji iz EU/EEA i nekih zemalja koje nisu članice EU – uključujući Veliku Britaniju – više neće morati imati potvrdu o vakcini, dokumentaciju o oporavku ili negativan test na COVID-19 pri ulasku u Litvaniju.

Od 31. marta, turisti iz drugih zemalja i dalje će morati imati potvrdu o vakcinaciji, dokumentaciju o oporavku ili negativan test na COVID-19, ali neće morati da se podvrgavaju dodatnom testiranju ili samoizolaciji. Oni koji su imunizirani vakcinama Nuvaxovid (Novavax) i Covishield (AstraZeneca) već mogu ući u zemlju.

Odluka koju je donijela litvanska vlada slijedi preporuke Svjetske zdravstvene organizacije o ukidanju ili ublažavanju ograničenja putovanja, jer dugotrajne stroge mjere protiv COVID-19 mogu potencijalno uzrokovati ekonomsku i društvenu štetu. Nakon implementacije ovih promjena, Litvanija ostaje jedna od najotvorenijih evropskih zemalja u pogledu međunarodnih putovanja.

-Litvanija je jedna od prvih zemalja u regionu koja je brzo i fleksibilno odgovorila na promjenjivu prirodu virusa. Ukinute restrikcije šalju pozitivnu poruku cijelom litvanskom turističkom sektoru, pogođenog pandemijom, rekla je Aušrinė Armonaitė, litvanska ministrica ekonomije i inovacija. Prethodne restrikcije više ne bi služile istoj svrsi, i imale bi samo negativan utjecaj na ekonomiju, budući da se trenutni soj virusa smatra blažim. Ovo je također dobra vijest za turiste i Litvance koji žive u inostranstvu jer će obje grupe sada lakše doći u Litvaniju.

Prije pandemije, 2019. godine skoro 2 miliona turista posjetilo je zemlju. Sa više od 977,8 miliona eura koje su posjetitelji potrošili te godine, turizam je postao značajan dio privrede ove zemlje. Očekuje se da će ukinute restrikcije potaknuti turističke kompanije u zemlji ka bržem oporavku jer se sada ulazak u Litvaniju iz zemalja EU/EEA neće razlikovati od propisa koji su važili u periodu prije pandemije.

Većina turističkih atrakcija je sada otvorena i omogućava posjetiteljima da istraže zemlju uz minimalna sigurnosna ograničenja kao što je nošenje medicinskih maski u javnim zatvorenim prostorima i FFP2 maski u zatvorenom prostoru.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Creative Quarantine: Kreativna platforma za podizanje svijesti o prevenciji širenja virusa