Pikantne skulpture na kulturno-historijskim znamenitostima

Datum objave
30/10/2021

Na odmoru ste i krenuli ste u razgledanje historijskih znamenitosti, međutim, dok posjećujete staru građevinu ili park iznenada… penisi! Penisi svuda! Je li to klitoris?

Vjerovatno se nalazite u…

 

San Pedro de Cervatos

Ako postoji ijedna turistička atrakcija na Zemlji za koju možete pouzdano reći da nije ukrašena kamenim stražnjicama i mošnjama, to je onda crkva. Međutim, pravila i postoje da bi se kršila. Rezbarenja na sjeveru španjolske crkve u San Pedru de Cervatos sadrži skoro svaku perverziju koju možete zamisliti, uključujući životinjski seks, masturbaciju, groteskno progutane genitalije, te oralno samozadovoljavanje (auto-felacio) koji je omogućen zbog impresivne fleksibilnosti.

Ovaj hram iz 12. vijeka poznat je još kao St. Peter of Fawns, zvuči šarmantno dok ne vidite izrezbarene radove i dok se ne zapitate šta je to Peter radio sa jadnim jelenom.

Ovakvi izrezbarene radovi su bili uobičajeni prizori na srednjevjekovnim evropskim crkvama, ali San Pedro de Cervatos je najbolji primjer zbog svog velikog broja radova i visokog nivoa izopačenosti i njihove veličine.

Historičari se ne mogu složiti oko njihove svrhe. Najčešća teorija je da su imale edukativnu svrhu da neuke ljude nauče kako je potpuno odvratno i da nije zabavno biti promiskuitetan i grešan. Da li je ovo imalo ikakvog efekta na navike u spavaćoj sobi ili je možda nekome dalo ideju za neke nove poze, nije nam poznato.

Drugi vjeruju da je ovom području očajnički trebalo stanovništvo, tako da su ovi radovi trebali da ih ohrabre da porade na stvaranju. Treća teorija opet kaže da su skulptori sa jevrejskim i islamskim korjenima pomagali oko izgradnje, pa su odličili poslati poruku rivalskoj religiji.

 

Bosc de Can Ginebreda

Živopisna šuma smreke Bosc de Can Ginebreda udaljena je dva sata vožnje sjeverno od Barcelone. Na prvi pogled, to je tipični park, a onda naiđete na statuu Meduze koja ima penise umjesto kose.

Park je galerija Xicua Cabanyesa, katalanskog skulptora i psihoanalitičara vlažnih snova. Od 1970. podigao je (izvinjavamo se) preko 100 različitih skulptura, a većina ih je o seksu, smrti ili oboma. Kad su ga pitali zašto je kreirao šumsku galeriju, rekao je: Želio sam stvoriti prostor gdje bi se ljudi slobodno kretali kroz umjetnost… Ali sam i želio da iznerviram Frankovce. 

Neke od statua su stvarno brutalne, poput one sa čovjekom čiji penis preolazi kroz njegov stomak pa na leđa. To je navodno komentar na nasilje nad spolovima i prikazuje muški šovinizam.

Bosc de Can Ginebreda / foto_commons.wikimedia.org
Bosc de Can Ginebreda / foto_commons.wikimedia.org

 

Sheela Na Gigs

Sheela Na Gigs su radovi na kojima su prikazane žene sa uveličanim polnim organom, a koje možete vidjeti u brojnim zemljama, a najčešće u Irskoj i Engleskoj. Najbolje očuvan i najpoznatiji rad nalazi se u Kilpeck crkvi u blizini britanskog grada Hereford. Njeno uznemirujuće i vragolasto lice možete pronaći na replikama i privjescima, jer će većina turista rado kupiti nešto što ima lik žene koja gura ruke u svoju ogromnu vaginu. Sheela Na Gig se ne ograničava samo na Evropu. Njene azijske rođake, koje predstavljaju božicu Lajja Gauri, mogu se pronaći u Indiji i Nepalu.

Sheela Na Gig iz manjeg sela Oaksey poznata je po svojim grudima koje vise i uvećanim klitorisom.

Najuobičajenija teorija zašto toliko britanskih crkvi ima jake erotske motive uklesane na sebi je zato što potiču iz vremena keltskog obožavanja paganskih božica. Otvorena vagina simbolizuje božicu plodnosti, jer suptilnost još uvijek nije bila izmišljena. Postoji i teorija da su tjerali zlo jer…demoni mrze vagine?

Sheela na Gig / foto commons.wikimedia.org

 

 

Stoivadeion

Kao što već znamo Grčka ima bogatu mitološku historiju i brojna drevna religijska svetišta, a najposebniji je Dionisov hram na Stoivadeionu. Postoji više penisa u Stoivadeionu nego u muškoj svlačionici. Dionis (Bakus) bio je bog vina, transformacije, zadovoljstva i opijanja. Najveći festival, Velike Dionizije, sastojale su se od brojnih dramskih i komičnih djela, kao i sa paradom falusnih simbola. Neki učenjaci vjeruju da su Grci i Rimljani smatrali penise simbolom zaštite protiv zla. Dionizijski misteriji ostali su jedni od najtajnijih mističnih kultova antičke Grčke. Mnogi povjesničari vjeruju da je Dioniz sinestezija lokalnog grčkog božanstva prirode i mnogo jačeg božanstva iz Trakije ili Frigije, kao što je Sabozios.

Historičari su primjetili da krščanstvo ima mnogo paralela sa Dionisovim kultom, uključujuću upotrebu vina i hljeba u ritualima obožavanja boga koji je umro i uskrsnuo.

Stoivadeion / foto commons.wikimedia.org

 

Khajuraho

Khajuraho je jedno od najsposjećenijih turističkih mjesta u Indiji zbog najveće koncentracije srednjovjekovnih spomenika u Indiji. Riječ je o više skupina hinduističkih i džainističkih hramova koji su slavni po svojim raskošnim i erotskim reljefima kojima su potpuno ispunjeni. Od 85 izgrađenih hramova ostalo je samo njih dvadeset, ali njihova genijalna izrezbarenost je više nego dovoljna za turiste da uživaju. Erotski reljefi uključuju prizore Kama Sutra. Svaki seksualni čin koji možete da zamislite, ili neki koji ne možete, oslikan je na zidovima.

Hramovi su sagrađeni za vrijeme Chandella dinastije zasnovane na tantričkom učenju. Vjerovali su da muškarci i žene ne mogu opstati jedno bez drugog, da sve u životu ovisi o ravnoteži i harmoniji između njih i da se ovo najbolje oslikava kroz strastveni seks. Kako ste dosad vjerovatno i sami zaključili, tadašnje društvo je bilo otvoreno za seks. Seksualni čin je posmatran kao duhovno iskustvo.

Khajuraho / foto_commons.wikimedia.org

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Danas je DAN RATOVA ZVIJEZDA: May the 4th be with you!