Počele probe za predstavu ISTINA ILI IZAZOV autorice Zoe Ibrahimović, a u režiji Alena Šimića

Datum objave
22/05/2023
naslovna fotografija
priprema predstave 'Istina ili izazov'

U koprodukciji udruženja Kontakt i Sarajevskog Ratnog Teatra SARTR počele su probe za predstavu Istina ili izazov u režiji Alena Šimića. Autorica teksta je Zoe Ibrahimović. Premijera predstave je planirana za 23.6. sa repriznim izvedbama 24. i 25.6.2023.

Muškarci ne plaču naglas, a o najdubljim tajnama, traumama odrastanja i izazovima življenja u najosjetljivijoj starosnoj dobi – adolescenciji, najčešće se ne govori. U društvu natopljenom transgeneracijskom traumom, maturirala je generacija 2018-2022. Nakon proslave na vikendici okupit će se najbliži prijatelji/ice, međusobno isprepleteni emotivnim nitima, odlučit će igrati igru Istina ili izazov. Iz benigne postmaturalne zabave krenut će na vidjelo izlaziti fragmenti sjećanja na različita, uglavnom traumatična iskustva, poput kostura iz ormara.

priprema predstave ‘Istina ili izazov’

Prvi put u realizaciji pozorišne predstave učestvuju dramaturginja Zoe Ibrahimović, kostimografkinja Ella Bratić, scenografkinja Marina Paštar, dizajnerica Anja Stregar i prve glavne uloge u profesionalnom projektu će ostvariti glumice i glumci Sara Seksan, Merjem Šiljak, Kerim Čutuna i Faruk Hajdarević. Asistentica reditelja je Ajla Bešić dok je Mirza Rahmanović Indigo autor muzike.

Osim što će kroz iskustvo nastanka jedne predstave u generacijskom okruženju istovremeno steći i ozbiljno profesionalno iskustvo, progovorit će o sebi i onome što proživljavaju, u okolnostima koje nisu naklonjene nikome ko nije privilegovan, a ponajmanje najmlađim.
Zrelost teksta Zoe Ibrahimović, osim što svjedoči o neupitnom talentu, pokazuje nam i koliko mlađi ljudi ozbiljno doživljavaju sve slojeve problema kojima ih je društvo, ili život ogrnuo.

Ovo nije omladinska predstava, nju samo realizuju mladi ljudi. Ova predstava namijenjena je svima koji ne žele zatvarati oči pred nekim od suštinskih tema naše današnjice.

Producentice predstave su Narcisa Cvitanović (Kontakt) i Maja Salkić (Sarajevski Ratni Teatar). Projekat se realizuje u partnerstvu sa Forumom ZFD BiH, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti uz podršku RBFa i Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Placebo predstavio novi singl BEAUTIFUL JAMES