Predstava TRAMVAJ ZVANI ČEŽNJA ponovo na sceni Sarajevskog ratnog teatra

Datum objave
16/09/2022

Nakon duže vremena, predstava Tramvaj zvani čežnja bit će ponovo odigrana na sceni SARTR-a, 20. i 21. septembra sa početkom u 20h.

Originalna drama Tramvaj zvani čežnja napisana  1947. godine, možda je i najpoznatije djelo čuvenog američkog dramatičara Tennessee Williamsa. Postavka ovog kultnog djela, nastala je kao diplomski rad Dine Mušanović na predmetu Gluma na Akademiji Scenskih Umjetnosti. U predstavi igraju: Dina Mušanović, Alban Ukaj, Igor Skvarica, Ana Tikvić.

‘Tramvaj zvani čežnja’ je tekst o ljudima na prekretnici. Onim koji se na prekretnicama snalaze i onima koje prekretnice pregaze. Tu nije riječ o pozitivcima i negativcima, kao što, uostalom, u dobroj književnosti nikad i nije. Nije ni riječ o istini i laži, iako se mnogo o istini i laži govori. Riječ je o ljudima koji vole i koji su spremni zavući ruku u moralni gnjilež da bi održali komadić iluzije o vlastitom dostojanstvu. Ljudima koji su spremni žrtvovati moralnost na oltaru sreće. Predstava je o nama. Uvijek smo na nekim prekretnicama, i uvijek nas te iste prekretnice pregaze. Kao Blanche Dubois, vjerujemo u dobro, ali ga se bojimo. Vjerujemo u istinu, ali je, radi vlastite sigurnosti, rijetko govorimo. Istina nas ujeda, te rane smrde kao Filoktetove rane, ali uporno i tvrdoglavo vjerujemo, da je u momentu kad se svi računi svode, istina, dobrota i nježnost nešto što će nas spasiti. Kao ni za Blanche, niko ne navija za nas, kaže Dina Mušanović.

U predstavi Tramvaj zvani čežnja sukobljavaju se moć i nemoć, istina i laž, moral i dekadencija, nježnosti i surovost. Zazivaju se ljubav, moral, bratstvo, porodica, ali sa scene tiho grmi jedna te ista istina: Blanche, Stanley, Stella, Mitch, svi mi, jednako smo nesretni. I jednako čeznemo. Za jasnoćom u zamagljenom svijetu.

Rezervacije ulaznica na broj telefona 033 664 070 , 061 850 745 ili putem email-a blagajna@sartr.ba

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Premijera šeste generacije uspješnog modela Volkswagen Polo u BiH