Narodno pozorište Sarajevo

Premijera predstave HEDDA GABLER u Narodnom pozorištu Sarajevo

Datum objave
09/03/2022

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja s realizacijom premijernih naslova. Nakon prošlomjesečne premijere operete Mala Floramye, slijedi još jedna dramska premijera. U petak, 18. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena premijera dramske predstave Hedda Gabler po dramskom tekstu norveškog dramskog pisca Henrika Ibsena. 

Režiju novog premijernog naslova u Narodnom pozorištu Sarajevo potpisuje mladi i uspješni reditelj Nermin Hamzagić.

Hedda Gabler

Dramski tekst Hedda Gabler jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnost a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih. 

Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radi Thomas Steyaert koji potpisuje i muziku.

U predstavi igraju, osim Mone Muratović igraju i Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija.

Prva repriza je na repertoaru 19. marta u 19.30 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Poslušajte novu pjesmu ISSUE benda Cacafuego