Narodno pozorište Sarajevo

Premijera predstave HEDDA GABLER u Narodnom pozorištu Sarajevo

Datum objave
09/03/2022

Narodno pozorište Sarajevo nastavlja s realizacijom premijernih naslova. Nakon prošlomjesečne premijere operete Mala Floramye, slijedi još jedna dramska premijera. U petak, 18. marta na velikoj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo bit će upriličena premijera dramske predstave Hedda Gabler po dramskom tekstu norveškog dramskog pisca Henrika Ibsena. 

Režiju novog premijernog naslova u Narodnom pozorištu Sarajevo potpisuje mladi i uspješni reditelj Nermin Hamzagić.

Hedda Gabler

Dramski tekst Hedda Gabler jedan je od najkompleksnijih ali i najvještije napisanih tekstova u historiji svjetske dramske književnost a lik Hedde Gabler, tvrde kritičari, jedan od najsloženijih i najintrigantnijih. 

Naslovnu ulogu, Heddu Gabler, igra Mona Muratović koja ističe kako joj je ovo do sada najvažnije pozorišno iskustvo.

Dramaturgiju i adaptaciju teksta potpisuje Asja Krsmanović, scenografkinja je Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj, a na scenskom pokretu radi Thomas Steyaert koji potpisuje i muziku.

U predstavi igraju, osim Mone Muratović igraju i Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija.

Prva repriza je na repertoaru 19. marta u 19.30 sati. Na dan izvođenja predstave u dva termina od 9:00 – 11:30 i 15:30 – 19:30 sati.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Počasno Srce Sarajeva Oliveru Stoneu