Premijera predstave MACBETT je jubilarna 500. premijera u produkciji NP TUZLA

Release Date
06/04/2023

Ansambl Narodnog pozorišta Tuzla privodi kraju pripreme za novu predstavu. U pitanju je satirična drama Eugena Ionescoa Macbett, a predstavu režira srbijanski reditelj mlađe generacije David Alić. Planirani datum izvođenja premijere ove predstave je 12. april tekuće godine. Ovo će ujedno biti i jubilarna 500. premijera u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Djelo Macbett je napisano za vrijeme Hladnog rata, a njime Ionesco premodelira Shakespearovu dramu Macbeth, stvarajući novu komičnu priču o korupciji, velikim ambicijama i kukavičluku. Ionescovo polazište kreće od ideje da što se više stvari mijenjaju, zapravo sve više ostaju iste – borba za promjenu vlasti i pozicija moći od iskrenih boraca napraviće nove korumpirane moćnike. Ionesco u djelu Magbett kreira tragičnu farsu, koja ljudsku glupost dovodi do krajnjih granica. Nadvojvoda Duncan, u ovoj verziji, ludi je tiranin koji vlada kroz teror. Borbeni Macbett, vođen požudom za Lady Duncan, istiskuje ga samo da bi se jednako pretvorio u manično čudovište.

Djelo Macbett autora Eugenea Ionescoa pripada pravcu pozorišta apsurda, čiji je glavni koncept otuđenje čovjeka iz društvenog i fizičkog okruženja. Ovaj pravac je nastao sedamdesetih godina prošlog vijeka, a upravo Ionesco, zajedno sa Samuelom Beckettom, bio je jedan od začetnika pravca. Prvo izvođenje satirične drame Macbett uprizoreno je 1972. godine u francuskom Theatre de l’Alliance francaise.

U predstavi Macbett u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla glumački ansambl čine Milenko Iliktarević, Elvis Jahić, Ivana Perkunić Mešalić, Siniša Udovičić, Irma Zukić, Mirza Ćatibušić, Jasmina Dedić Ibrić, Remira Osmanović i Denis Hadžić. Kostimografkinja na ovoj predstavi je Vesna Teodosić, koja je do sada imala mnoge uspješne saradnje sa ovim pozorištem. Scenografiju za Macbetta je dizajnirala Anna Kolbianova, kompozitorka na predstavi je Irena Popović Dragović, a za scenski pokret je zadužena Jasmina Ibrahimović.

Predstava Macbett će sigurno biti još jedna uspješna produkcija Narodnog pozorišta Tuzla, koja će publiku u isto vrijeme nasmijati, ali i podstaknuti na razmišljanje o apsurdnosti političkih igara moći.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.