Prvi modni forum REWRITING FASHION okupio modne entuzijaste iz cijele BiH

Datum objave
27/04/2019
fotografije
Vladan Gavrić

Prvi modni forum Rewriting fashion: We can create change, together! održan je u četvrtak u sarajevskom Klubu 1 u organizaciji FBL magazina. Forum je na jednom mjestu okupio modne dizajnere i dizajnerice, urednice lifestyle magazina, fotografe i fotografkinje te modne entuzijaste koji su razmijenili ideje i iskustva s uvjerenjem da zajedno mogu napraviti promjene na modnoj sceni u BiH. Šest dijelova foruma proveli su sve prisutne putem nastanka modnih kolekcija – od ideje i skice, finalnog izgleda i plasmana, pa sve do konzumenta na tržištu Bosne i Hercegovine. Kroz razgovore sa panelistima i panelistkinjama svi gosti su mogli čuti s kakvim se izazovima i problemima susreću konstruktori, krojači, modni dizajneri, urednice magazina i časopisa, fotografi i fotografkinje te modeli u zemlji u kojoj je modna industrija na margini društva.

 

 

Rewriting Fashion
Emina Gavrić

 


Forum je otvorila Emina Gavrić, izvršna urednica FBL magazina kratkim predavanjem Globalni trendovi u modnoj industriji u kojem je govorila o održivoj modi i proizvodnji, rastu vintage i second hand tržišta, te o etičnosti, inkluziji i socijalnim angažmanima brendova. Nakon toga je uslijedio prvi panel. Moderatorica Gasha Miladinović je sa svojim panelistima i panelistkinjama Milanom Senićem, Markom Feherom, Belmom Tvico-Stambol, Natašom Erić, Teom Zubović, Neirom Sinanbašić, Jasnom Hadžimehmevodić-Bekrić i Amnom Kunovac-Zekić govorila o temi Šta znači biti modni dizajner/dizajnerica u Bosni i Hercegovini? Među najvećim problemima u bh. modnoj industriji su prije svega loš sistem obrazovanja, nedostatak sirovina, ali i određenog kadra, te malo tržište. U toku panela bh. dizajnerica Hatidža Nuhić je poslala video poruku u kojoj nas je odvela na set snimanja i pričala nam je o kostimografiji.

rewriting fashion (13)

Nakon toga uslijedio je panel Moć iza lense sa fotografima i fotografkinjama na kojem su učestvovali Almin Zrno, Vanja Lisac, Aleksandar Arsenović, Nikola Blagojević, Aida Redžepagić i Midhat Poturović. Istaknuti su problemi s kojima se susreću fotografi danas, razgovaralo se o autorskim pravima, te o novom udruženju fotografa BH fotografi na čijem čelu se nalazi Midhat Poturović, a koje bi trebalo u budućnosti da zaštiti sve fotografe u našoj zemlji.

Rewriting Fashion

Ko se boji Anne Wintour, još? bila je četvrta tema foruma. Moderatorica je bila Amra Zvizdić, a panelistkinje urednice lifestyle magazina: Amela Keserović, Dijana Ćavar, Jelena Joksimović, Mersiha Drinjaković, Mea Zubac Musa, Dijana Tepšić, Maja Čengić i Elma Zećo. U toku diskusije video callom iz njujorškog Central Parka javila se bh. dizajnerica Selma Berisalić Starfinger koja dala osvrt zašto i nije tako loše biti modni dizajner u BiH.

Sam kraj foruma završen je panelom Svijet provučen kroz filtere društvenih mreža, moderirao ga je Jaan Amir Alić, a gosti su bili Baris Šabić, Erna Saljević i Hazim Hadžić koji se javio video callom. Razgovaralo se o moći lajkova i brojeva društvenih mreža.

Na forumu je predstavljena i odjevna kombinacija koju su kreirali AVON i Belma Tvico inspirisani novim AVON parfemom Rare Flowers Night Orchid EdP, a koja će putem FBL magazina biti poklonjena jednoj maturantici. U okviru Foruma održan je i izložbeni showroom na kojem su svoje radove predstavili Ziggy T Shirts , Articolisan, Colorscape, Emotiv, Random Concept Store, Mmm by Selma Mahmutovic, Eye Contact, Rukom, Fasada, Ni.nakit by Nina Mučibabić, Jacony i Martad nakit.

rewriting fashion (134)

Održavanje prvog modnog foruma Rewriting fashion: We can create change, together! podržali su LG, Hendrick’s gin, Avon i Zlatarna Celje kao i mediji Oslobođenje, Ljepota i zdravlje, Azra magazin, Gracija, Konačno petak, LadiesIn, ultra.ba, trafika.ba, bonjour.ba, bibermint, zenski.ba, furaj.ba i life.ba. Posebno hvala za podršku agenciji Bejtovic Communications.

rewriting fashion (3)

rewriting fashion (13) rewriting fashion (14) rewriting fashion (17) rewriting fashion (18) rewriting fashion (19) rewriting fashion (22) rewriting fashion (23) rewriting fashion (25) rewriting fashion (26)rewriting fashion (28)

rewriting fashion (100) rewriting fashion (102) rewriting fashion (103) rewriting fashion (104) rewriting fashion (105) rewriting fashion (112) rewriting fashion (114) rewriting fashion (115) rewriting fashion (116) rewriting fashion (117) rewriting fashion (119) rewriting fashion (120) rewriting fashion (121) rewriting fashion (122) rewriting fashion (123) rewriting fashion (124) rewriting fashion (125) rewriting fashion (126) rewriting fashion (127) rewriting fashion (128) rewriting fashion (130) rewriting fashion (133) rewriting fashion (134) rewriting fashion (135) rewriting fashion (137) rewriting fashion (143) rewriting fashion (146) rewriting fashion (148)rewriting fashion (1)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Jean Angie Kaser: Novo ime bh. modne scene