U Beču otvorena izložba bh. umjetnika Amera Hadžića

Release Date
20/02/2024

U galeriji Atelier für Angewandte und Bildende Kunst sinoć je otvorena samostalna izložba vizualnog umjetnika Amera Hadžića. U postavci pod nazivom Return to innocence prvi put je na bečkoj sceni predstavljeno 28 radova nastalih u protekle dvije godine umjetnikovog djelovanja.

Hadžić u svom djelu vješto kombinuje klasično slikarstvo sa savremenim oblicima ulične umjetnosti i pop arta. Na njegovim slikama, izvedenim u tehnikama akrila i ulja na platnu, dominantan je obris bosanske kuće i starih pozida na kojim se dešavaju razne intervencije u obliku grafitija sa nadrealističnim prikazima poznatih karaktera iz crtanih filmova i popularne kulture. Umjetnik na sarkastičan način govori o spoju tradicije i savremenog, te o vremenu u kojem je nostalgični bijeg od realnosti dobrodošla preokupacija.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što imam priliku predstaviti svoj rad pod ovakvim okolnostima u Beču, jednom od najvećih i najznačajnijih centara umjetnosti i kulture na svijetu. Ovo je definitivno prekretnica u mom radu, koji se do sada zasnivao na ozbiljnijim, egzistencijalističkim prikazima jednog meni bitnog i bliskog arhitektonskog konstrukta, bosanske kuće. Novi rad nastaje skladno sa vremenom u kojem živimo, unutar kojeg i visoka umjetnost sama sebe ne uzima potpuno za ozbiljno te sarkazam postoji kao mehanizam društvene amortizacije. Sarkazam i određena doza cinizma koji se javljaju u slikama po mom mišljenju jasno govore o potrebama današnjeg čovjeka i društvenim normama u vremenu brze informacije i kratkog raspona pažnje, naglašava Hadžić.

Amer Hadžić je već etablirani bosanskohercegovački umjetnik koji je svoj rad predstavio na brojnim izložbama u BiH i inostranstvu te je i dobitnik nekoliko značajnih nagrada. Umjetnik naglašava kako ovo treba da bude početak predstavljanja njegovog rada na zapadu te da shodno tome ove godine očekuje još jednu značajnu izložbu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.