U Zemaljskom muzeju pogledajte izložbu japanskih lutaka

Release Date
13/11/2023
Izložba pod nazivom Japanske lutke će biti organizirana u Zemaljskom muzeju BiH od 14. novembra 2023. godine do 10. decembra 2023. godine.

Ova izložba se sastoji od 4 dijela kroz koja ćete imati priliku upoznati se sa japanskim lutkama i njihovom kulturom koja se njegovala tokom historije Japana i života ljudi. U prvom dijelu će kroz Sekku ningyo, lutke koje su korištene u molitvama za zdravlje i razvoj djece, biti predstavljen tok razvoja japanske lutke, koja svoje korijene ima u ritualima, kao i oblik molitvi sadržanih u tim lutkama. U drugom i trećem dijelu će biti predstavljene Bijutsu ningyo, lutke čija tehnika izrade uzima dah, i Shomin no ningyo, narodne lutke koje su napravljene od jednostavnog materijala ali su prepune šarma. Na kraju, u četvrtom dijelu, biti će predstavljeno širenje kulture japanskih lutaka, sa fokusom na raznolikost japanskih lutki i njihovom formom danas.

Kroz ovu izložbu ćete uživati u prekrasnom dizajnu i bogatoj historiji japanskih lutaka, i pokušati uočiti razlike i sličnosti između kultura lutaka u Japanu i Bosni i Hercegovini.

Izložba će biti otvorena do 10. decembra 2023.

Ulaz na izložbu je besplatan, ali su svi posjetitelji dužni platiti ulaz u Muzej prema sljedećim cijenama: djeca predškolskog uzrasta BESPLATNO, djeca od 6 do 18 godina i studenti 2,00 KM, penzioneri 2,00 KM, odrasli 8,00 KM.

Muzej ne radi ponedjeljkom.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.