Volkswagen vraća legendarni kombi

Nakon brojnih glasina o povratku slavnog Volkswagenovog kombija, od kojeg smo se oprostili prošle godine, na posljednjem New York Auto Showu  član VW-ove uprave Heinz-Jakob Neusse izjavio je za Autocar kako  rade na razvoju novog modela koji će biti pokretan električnom energijom.

 

Volkswagen-Electric-Hippie-Van 1

 

Volkswagen je prvi minibus napravio 1950. godine, a proizvodnja je ’70-tih godina prošlog vijeka preseljena u Brazil, da bi 2014. bila u potpunosti obustavljena. Romantična predstava o slavom kombiju nastala je tokom šezdesetih godina 20. vijeka kada su ga osvojili i prisvojili prije svega mladi u razvijenim zapadnim zemljama. Postao je simbol hippie kulture, a korišten je kao prijevozno sredstvo, ali i kao kuća na točkovima.

 

Od 1950. godine Volkswagen je u pogonima širom svijeta proizveo više od 10 miliona ovih vozila, dok je samo u Brazilu izrađeno 1,5 miliona. Nova generacija kombija trebala bi se početi proizvoditi 2017. godine u postrojenju VW u Pueblu u Meksiku.

 

volkswagen-bulli

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.