Triangle-of-Sadness_Fredrik-Wenzel_©Plattform-Produktion

Zlatna palma festivala u Cannesu za film ‘Triangle of Sadness’, a specijalna nagrada za film ‘Tori i Lokita’

Release Date
30/05/2022
naslovna fotografija
Fredrik Wenzel ©Plattform-Produktion

Nakon jedanaest dana premijera, svečanih večera i gala zabava,  zatvoren je 75. filmski festival u Cannesu. U punom je sjaju održan nakon dvije neobične godine obilježene pandemijom, a ove su se godine za Zlatnu palmu natjecali filmovi Holy Spider (Ali Abbasi), Forever Young (Valeria Bruni Tedeschi), Crimes of the Future (David Cronenberg), Tori et Lokita (Jean-Pierre i Luc Dardenne), Stars At Noon (Claire Denis), Brother and Sister (Arnaud Desplechin), Close (Lukas Dhont), Armageddon Time (James Gray), Broker (Kore-Eda Hirokazu), Nostalgia (Mario Martone), RMN (Cristian Mungiu),  (Ruben Östlund), Decision to Leave (Park Chan-Wook), Showing Up (Kelly Reichardt), Leila’s Brothers (Saeed Roustaee), Boy from Heaven (Tarik Saleh), Tchaïkovski’s Wife (Kirill Serebrennikov), Pacifiction (Albert Serra), Mother and Son (Léonor Serraille), EO (Jerzy Skolimowski), The Eight Mountains (Charlotte Vandermeersch i Felix Van Groeningen).

Novi film Rubena Östlunda Triangle of Sadness osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film! Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra – Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS). Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film Kvadrat.

Triangle of Sadness je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Čast nam je sarađivati s jednim od najvećih filmskih autora današnjice. Danas dvostruki dobitnik Zlatne palme, švedski reditelj Östlund, bio je predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala i festivalska publika dobro poznaje njegov rad: film ‘Kvadrat’ za koji je također dobio Zlatnu palmu je prikazan na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.), ‘Turist’ na 20. Sarajevo Film Festivalu (2014.) i ‘Igra’ na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.). Sigurni smo da publika 28. Sarajevo Film Festivala jedva čeka pogledati i njegovo najnovije ostvarenje, dijelom urađeno i zahvaljujući Sarajevu gradu filma, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

 

Specijalna nagrada za film Tori i Lokita

Film Tori et Lokita, u kojem glumi i naš glumac Alban Ukaj, osvojio je specijalnu nagradu na 75. festivalu u Cannesu! Žiri je, naime, odlučio dodijeliti posebnu nagradu za 75. izdanje festivala, a posebnu nagradu dobili su Jean-Pierre i Luc Dardenne za njihov film Tori et Lokita.

Ukaj je na društvenim mrežama uputio je poruku: Veliko! Hvala Lucu i Jean Pierre Dardenneu.

Braća Dardenne u prošlosti su već osvojila dvije Zlatne palme, a Tori i Lokita prati dvoje tinejdžera iz Benina koji pokušavaju preživjeti u Belgiji.

 

Song Kang-ho najbolji glumac, Zar Amir Ebrahimi najbolja glumica

Dva filma dobila su nagradu žirija, Close belgijskog redatelja Lukasa Dhonta i Stars at Noon francuske redateljice Claire Denis.

Južnokorejska zvijezda Song Kang-ho (55) osvojio je u nagradu za najboljeg glumca za ulogu u Dobrim zvijezdama Japanca Hirokazua Kore-Ede. Omiljeni glumac svoga sunarodnjaka Bong Jon-hoa i zvijezda njegova filma Parazit koji je Zlatnu palmu dobio 2019., glumi u Koredinom filmu muškarca umiješanog u krijumčarenja djece.

Iranska glumica Zar Amir Ebrahimi koja je 2008. zbog seksualnog skandala morala izbjeći u Francusku, nagrađena je u subotu za najbolju žensku ulogu u trileru Alija Abbasija Noći u Mašhadu.

U tom trileru na način Davida Finchera koji je priča o ubojstvu prostitutki, glumi novinarku u potrazi za istinom koja se bori s mačizmom patrijarhalnog iranskog društva.

U svome 75. izdanju festival se vratio tradicionalnom kalendaru nakon dvije godine poremećaja zbog pandemije koronavirusa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Sergei Polunin za italijansko izdanje magazina GQ