10 nezaobilaznih stvari u Hurghadi koje morate probati

Datum objave
28/04/2022
naslovna fotografija
Love Holidays

Hurghada, najpoznatije egipatsko ljetovalište, dom je najboljih plaža, hotela i mjesta za ronjenje u čitavom Egiptu. Od ove godine AirCairo uvodi prvi put direktne letove za Hurghadu iz Sarajeva (od 5. maja) i Banja Luke (od 20. maja).

Ukoliko se odlučite da će Hurgada biti ove godine mjesto za vaš idealan odmor, predlažemo vam 10 nezaobilaznih stvari, koje morate uraditi kad dođete u ovo najstarije i najposjećenije ljetovalište u Egiptu. Smještena je između mora i pustinje, pa će biti lako kombinirati odmor na plaži sa izletima na kamilama.

 

1. Uživajte u plažama sa bijelim pijeskom

Hurghada ljubiteljima plaža nudi mnogo više od sunčanih, lijenih dana na pijesku. Prekrasne plaže sa bijelim pijeskom protežu se egipatskom obalom Crvenog mora, a voda je kristalno čista sa bogatim morskim životom.

2. Ronite u Crvenom moru

Jedna od najboljih stvari u Hurghadi je ronjenje u Crvenom moru, moru koje je zapravo jedno od najpopularnijih mjesta za ronjenje na svijetu. Nevjerovatno iskustvo je vidjeti prekrasan koraljni greben i hiljade šarenih riba ispod površine mora. Ture ronjenja vrlo često uključuju plovidbu i mogućost ronjenja na više različitih lokacija. A ako budete imali sreće možda vidite i delfine. Ukoliko ste napredniji u ovom sportu moći ćete posjetiti mjesta na kojima ćete vidjeti olupine nasukalih brodova.

3. Izlet brodom na Giftun otoke

Izlet na Giftun otoke smatra se jednim od najomiljenijih izleta turista. Iz godine u godinu raste interes za ove Rajske otoek. Prekrasan, romantičan, a ujedno zanimljiv izlet. Na putu do otoka vidjet ćete nevjerovatne koraljne grebene, šarene ribe, a možda čak i kornjače i delfine. A na otoku vas čeka ugodan boravak uz bijeli pijesak okruženi kristalno čistom vodom koja svjetluca na jakom suncu. Možete se opustiti na plaži, prošetati ili roniti.

4. Večerajte i gledajte zalazak sunca u Hurghada Marini

Novi bulevar Marina u Hurgadi jedno je od najboljih mjesta u ovom gradu za posjetiti. Izgrađena je prije više od 10 godina i još uvijek je jedno od najposjećenijih mjesta. Atmosfera je fantastična. Ovaj nevjerojatni bulevar s pogledom na more nalazi se pored Sheraton Roada, glavne ulice u području koje se zove Sakala što ga čini savršenim mjestom za večernju šetnju. Cijelim putem uz bulevar možete pronaći puno dobrih restorana, barova i kafića. Tu su i aktivnosti za djecu i nekoliko trgovina.

5. Istražite pustinju u trosatnoj vožnji quadom

Odvezite se quadom u istočni dio pustinje Sahare. Postoji mnogo otvorenih ravnica gdje možete otvoriti gas i voziti se preko dina i dolina. Ovo je uzbudljiv način za bliži pogled na izvanredan pustinjski krajolik. Vožnja koja će utažiti žeđ za adrenalinom.

6. Čaj i večera u beduinskom šatoru u pustinji

Nakon što se nađete u dublje u pustinji srest ćete beduine na teritoriji njihovih predaka. Ovo je jedna od najboljih stvari koje možete učiniti u Hurghadi. Provest ćete večer u pustinji, jedući u društvu beduinskih nomada od kojih ćete moći saznati više o njihovoj kulturi.

7. Posjtite Pješčani grad u Hurghadi

Jedan jedini Muzej skulptura na otvorenom i pješčanim skulpturama u Africi i na Bliskom Istoku je Sand City Hurghada, napravljen od 42 skulpture i 17 reljefa od strane umjetnika iz različitih zemalja. Ovaj muzej na otvorenom, nedaleko od centra Hurghade, ima dva različita koncepta. Jedan je s fokusom na historijsku i mitološku umjetnost, a drugi Wonderland Art u kojem možete između ostalih vidjeti i statuu Walta Disneya. Za izradu svake figure koriste se komprimirani pijesak i voda, koje kasnije lakiraju. Vaša djeca to mogu naučiti u Magic Castleu, dok vi odahnete u kafiću.

8. Posjetite El Mina džamiju

Prekrasna džamija se nalazi u srcu Hurghade, odmah pored Hurghada marine. Otvorena je 2012. Ako ste zainteresovani za kulturu i arhitekturu, džamiju El Mina vrijedi posjetiti. To je najveća i najimpresivnija zgrada u Hurghadi. Posjete su dozvoljene svaki dan od 9.00 do 17.00 (osim za vrijeme molitve). Ulaz je besplatan.

9. Nezaobilazna stanica je Hurghada muzej

Nalazi se južno od Hurghade u blizini turističkog šetališta i međunarodnog aerodroma Hurghada. Muzej je izgrađen na deset hiljada kvadratnih metara zemljišta, zgrada je izgrađena na tri hiljade kvadratnih metara. Muzej koji nastoji naglasiti ljepotu različitih historijskih perioda egipatske historije. Egipatski umjetnici iznijeli su ljepotu istaknutu u svom okruženju i kulturi u skladu sa svojom umjetničkom vizijom. Ova vizija se manifestovala u umjetničkim djelima koje karakterizira raznolikost i jedinstven sklad.

Bijela Kraljica
Remek-delo egipatske umetnosti, ova statua je identifikovana kao Meritamun, ćerka Ramzesa II i njegove žene / foto Hurghada muzej

 

10. Jednodnevni izlet u Kairo ili Luxor

Uživajte u cjelodnevnom izletu iz Hurghade i posjetite neke od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu – Luxor, drevni grad Tebe i najveći muzej na otvorenom u svijetu i Dolinu kraljeva, grobnice koje su izgrađene za faraone i moćni plemići.

Upoznajte drevni Egipat u ovom jednodnevnom izletu u Kairo s iskusnim vodičem. Vidjet ćete, drevne egipatske artefakte u Egipatskom muzeju, Papyrus institut i parfimeriju, piramide u Gizi i veliku sfingu, hram doline i obližnji kompleks piramide Saqqara, a imat ćete vremena za kupovinu u poznatom bazaru Khan el-Khalili i izbornom izletu brodom na rijeku Nil.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Talijanski umjetnik Alberto Ruce gostuje u Mostaru