Bend Taino objavio album prvjenac KOTLINA sa muzikom iz istoimene serije Danisa Tanovića

Release Date
06/12/2022
fotografija
Dženat Dreković

Bend Taino objavio album prvjenac KOTLINA sa muzikom iz istoimene serije Danisa Tanovića. Na albumu se nalazi 8 pjesama koje su dio soundtracka za istoimenu domaću igranu seriju kreatora Danisa Tanovića i Amre Bakšić Čamo, u režiji Danisa Tanovića i Aide Begić. Serija je nastala u produkciji BH Content Laba, BH Telecoma i sarajevske produkcijske kuće SCCA/pro.ba.

Bend Taino postoji već nekoliko godina, stvarajući muziku različitih formi koja nije žanrovski opredijeljena. Na albumu Kotlina se prvi put pojavljuju pjesme sa tekstovima koje je napisao pjesnik Mehmed Begić.

Upravo je Begić napisao tekst za singl Sami u tami, prvu pjesmu koja je ponuđena producentima. Nakon slušanja, autori su donijeli odluku da je iskoriste u najavnoj špici, a bendu su dali ponudu da snimi i kompletan soundtrack za seriju. Singl je odredio ton i atmosferu koja će prožeti ostatak albuma.

Osam pjesama na albumu snimljeno je u periodu od šest mjeseci u studiju Old Majkfild u Sarajevu. Korištene su kao instrumentalne teme u ključnim momentima serije. U nastavku poslušajte i B stranu singla Sami u tami, pjesmu Lopovska.

Muziku i produkciju potpisuju Taino: Nedim Zlatar, Leonardo Šarić, Mirza Mutevelić, i Belma Zvizdić. Mastering je radio Vlado Džihan, za Milkshop mastering u Beču. Autor fotografije sa albuma je Zlatan Menković dok je dizajn omota radio Đorđe Jovanović. Specijalni gost na albumu je Alban Ukaj koji je snimio saksofon na pjesmi Lov.

Bend možete direktno podržati kupovinom albuma na platformi Bandcamp, a dostupan je i na platformama, Spotify i Apple Music.

Bend možete pratiti na njihovoj Facebook ili Instagram stranici.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.