PRAZNIK RADA Pjera Žalice u kinima širom BiH

Release Date
11/10/2022

Novi film Pjera Žalice Praznik rada, koji je svjetsku premijeru imao na zatvaranju ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, u kina u BiH dolazi od četvrtka, 13. oktobra. Kino pretpremijeru s ekipom filma, Praznik rada će imati u srijedu, 12. oktobra u Sarajevu: u CineStaru u 19 sati i u Cineplexxu u Sarajevu u 20 sati. Na kino pretpremijeri u Sarajevu publiku će pozdraviti ekipa filma, a ulaznice za sve projekcije su u prodaji na blagajnama kina. Nakon Sarajeva, ekipa filma odlazi ususret publici u Banja Luku u četvrtak, 13. oktobra, u Mostar u petak, 14. oktobra, u Tuzlu u ponedjeljak, 17. oktobra i u Zenicu u utorak, 18. oktobra.

Distributer filma za BiH je Obala Art Centar iz Sarajeva. Praznik rada će se prikazivati u sljedećim kinima: Blitz CineStar Mostar, Blitz CineStar Tuzla, Blitz CineStar Bihać, Blitz CineStar Zenica, Blitz CineStar Banja Luka, Blitz CineStar Sarajevo, Blitz CineStar Prijedor, Cineplexx Palas Banja Luka, Cineplexx Plaza Mostar, Cineplexx Sarajevo, Meeting Point, Sarajevo, Narodni univerzitet Konjic.

Nakon deset godina u Njemačkoj, Armin se u gluho doba noći vraća u Bosnu. Prvomajski su praznici, Armin se tek oženio i želi iznenaditi svoga oca Fudu, ali Fude nema kući. Komšija kaže: Uhapsiše Fudu, ko zna zašto. U mahali nemir. Fudo da je zločinac?! Armin želi doznati istinu, a komšiluk proslaviti Praznik rada.

Uloge tumače Muhamed Hadžović, Emir Hadžihafizbegović, Admir Glamočak, Boris Isaković, Aleksandar Seksan, Mirvad Kurić, Jasna Žalica, Tatjana Šojić, Dženita Imamović Omerović, Labina Mitevska, Vedran Đekić, Branka Katić, Ermin Bravo, Branimir Popović, Adnan Goro.

Na pitanje koliko je značajno i prikazivačima imati domaće filmove u kinima i kakva je podrška multipleksa distribuciji bh. filmova, iz Cineplexxa kažu da im je drago da se lokalna produkcija razvija i da će Cineplexx imati priliku posjetiocima uskoro prikazati nove domaće filmove.

Cineplexx će kao prikazivač u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru bh. filmu uvijek pridavati iznimnu važnost, podržavati lokalne produkcije te ih na najbolji način predstaviti publici. Distribuciju domaćeg filma podržavamo sa svim svojim kapacitetima dvorana, organizacijom premijera te raznim kanalima promocije kako bi što više publike imalo priliku uživati u bh. filmu. Uvijek smo naglašavali kako je odlazak u kino bitan dio svakodnevnice te je vrijeme za inspiraciju, edukaciju i zabavu. Upravo radi toga smatramo da je posjetiocima bitno ponuditi priliku da pogledaju nove domaće filmove te se veselimo što možemo biti dio razvitka domaće produkcije, kino prikazivaštva i kulture.

Iz CineStara kažu da su, kao dio grupe koja posluje u više različitih zemalja, svjesni značaja koji domaći film ima za kinoprikazivače kao i za filmsku industriju u cjelini.

Primjeri naših partnerskih društava iz primjerice Češke gdje postoji značajan udio domaćeg filma u ukupnom box officeu pokazuje da tržišta sa jakim domaćim filmom ostvaruju znatno bolje rezultate, a i pokazala su se i znatno otpornija na nedavne izazove poput prekida opskrbe novim, hollywoodskim sadržajem zbog pandemije te utjecaja međunarodnih platformi videa na zahtjev. Sigurni smo da će svaki domaći film koji igra u našim kinima uz poštivanje svih uobičajenih uvjeta distribucije uključujući adekvatan holdback, dobiti vrhunski tretman u našim kinima kako bi ostvario što je moguće bolji rezultat jer tu imamo zajednički interes sa distributerima. Nakon toga možemo se samo nadati da će i publika prepoznati kvalitetan film te da će se takva kvaliteta pretočiti u odgovarajući uspjeh na box officeu.

Raduje nas činjenica da u sve dijelove BiH stižu novi domaći filmovi – prvi je film Pjera Žalice ‘Praznik rada’, a do kraja godine u bh. kina stižu još tri filma. Distribuciju filmova u bh. kinima radimo u saradnji sa našim partnerima koji su pokazali spremnost da učine sve u cilju što bolje vidljivosti domaćih ostvarenja, izjavili su iz Obala Art Centra.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.