Michelle Yeoh ušla u historiju kao prva Azijatkinja nominirana za Oscara

Release Date
25/01/2023
foto
MARIO ANZUONI/REUTERS

U utorak, 24. januara, objavljene su nominacije za prestižnu nagradu Oscar 2023. Među njima se našla i ona Michelle Yeoh, malezijske zvijezde koja je na taj način postala prva Azijatkinja nominirana za najbolju glumicu.

Michelle Yeoh nominirana je za ulogu u filmu Everything Everywhere All at Once. Trebalo je proći 59 godina da Yeoh dobije svoju prvu glavnu ulogu u holivudskom filmu. I trebalo je proći 95 godina da Akademija prepozna Azijatkinju u kategoriji najbolje glumice.

Inače, glumica Yeoh, rođena je u Maleziji, a filmska zvijezda postala je u Hong Kongu. Nakon toga počela je osvajati svjetske pozornice, što je sa 60 godina dovelo i do nominacije za Oscara. Michelle se u Americi ranije proslavila u sporednim ulogama u filmovima kao što su Tigar i zmaj, Sutra nikad ne umire i Suludo bogati Azijci.

Prošlo je dugo vremena, no mislim da je ovo veće od mene – rekla je Yeoh nakon objavljenih nominacija za The Hollywood Reporter.

Kategorija najbolje glumice historijski je jedna od najmanje raznolikih kategorija na Oscarima te se često prigovaralo da se najčešće nominiraju bijele žene. Jedva desetak afroameričkih glumica bilo je nominirano u toj kategoriji, a prva je bila Dorothy Dandridge 1955. godine. Također, samo su četiri Latinoamerikanke dobile nominacije.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.