Berlinale: Srebrni medvjed za film Danisa Tanovića

Datum objave
20/02/2016

Grand prix Srebrni medvjed na Berlinaleu otišao je filmu Danisa Tanovića, Smrt u Sarajevu.

– Hvala, volio bih da sam nešto zapisao. Moram zahvaliti Levy, ekipi, glumicama i glumcima. Bili su nevjerovatni! Pozdrav raji u Meeting Pointu! Mama, tata, ovo je za vas!, rekao je uzbuđeni reditelj!

Danis Tanović je nakon filma Epizoda u životu berača željeza, za koji je dobio Srebrnog medvjeda za najboljeg glumca i režiju, nakon tri godine ponovo trijumfovao na festivalu u Berlinu.

Gianfranco Rosi, reditelj dokumentarca Fire at Sea, o više hiljada migranata koji stižu na italijansko otok Lampedusa, dobitnik je prestižnog Zlatnog medvjeda.Žiri na čelu s američkom glumicom i trostrukom dobitnicom Oskara Meryl Streep izabrao je Rosijev film među 18 kandidata za glavnu nagradu prvog ovogodišnjeg evropskog filmskog festivala. Mia Hansen-Løve proglašena je za najboljeg reditelja za film Things to Come. Prema žiriju, Majd Mastoura je najbolji glumaca za ulogu u filmu Inhebbek Hedi, koji je režirao tuniski reditelj Mohamed Ben Attia, a Trine Dyrholm je proglašena najboljom glumicom za ulogu u filmu The Commune.

 

FIPRESCI

 

Film Danisa Tanovića ranije je osvojio nagradu FIPRESCI 66. internacionalnog filmskog festivala u Berlinu. Nagrada je reditelju Tanoviću uručena u subotu na ceremoniji dodjele nagrada nezavisnih žirija, saopćeno je u subotu iz Centra za savremenu umjetnost u Sarajevu. FIPRESCI nagradu dodjeljuje Federcija internacionalnih filmskih kritičara, a ove godine žiri za selekciju filmova Takmičarskog programa su sačinjavali José Romero, Mohammed Rouda i Clarence Tsui.

Film su producirale sarajevska produkcijska kuća SCCA/pro.ba i Margo Cinema iz Pariza. Uloge u filmu su ostvarili Snežana Vidović, Izudin Bajrović, Vedrana Seksan, Muhamed Hadžović, Faketa Salihbegović-Avdagić, Edin Avdagić i legenda francuskog glumišta Jacques Weber. Film Danisa Tanovića ‘Smrt u Sarajevu’ doživio je svjetsku premijeru u ponedjeljak u okviru Takmičarskog programa Berlinalea. Nastao je u produkciji Margo Cinema i SCCA/pro.ba u koprodukciji s France 3 Cinema, a podržali su ga Canal+, France Televisions i Fondacija za kinematografiju Sarajevo, te Audi BiH, saopćeno je iz Centra za savremenu umjetnost.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Novi val Fotosofia kreativaca