EXPO 2020 Dubai: Veliko je zadovoljstvo što je Studio ZIDOVI predstavljen na najvećoj svjetskoj izložbi

Release Date
04/02/2022
tekst i fotografije
Dalila Fejzagić

Najveća svjetska izložba EXPO 2020 Dubai koja se u periodu od 1. oktobra 2021. do 31. marta 2022. godine održava u Dubaiju je mnogo više od same prezentacije 192 zemlje svijeta. EXPO 2020 Dubai predstavlja trenutno najveću globalnu platformu historije, kulture, tradicije, običaja, naučnih i tehnoloških dostignuća, različitosti i uvjerenja, ali i jedinstveno mjesto pomirenja svih različitosti kojima smo svakodnevno okruženi, a nerjetko ih je jako mnogo, što predstavlja kamen spoticanja pa i nepoštivanje, a u najgorem slučaju i segregacije.

Ministarstvo Privrede Kantona Sarajevo je, između ostalih, pozvalo i tim našeg arhitektonskog Studija Zidovi da budemo dio delegacije koja će Bosnu i Hercegovinu predstaviti na ovoj najvećoj svjetskoj izložbi. Dosadašnje projektne aktivnosti u preko 10 zemalja na 3 kontinenta nastavljamo i dalje, još jače.
U Dubai, na Expo 2020 sa sobom sam ponijela priču o svima onima koji su doprinijeli da budem dio delegacije ispred Ministarstva Privrede Kantona Sarajevo koja će Bosnu i Hercegovinu predstaviti na najvećoj svjetskoj izložbi. Na EXPO sam došla ispričati priču o svim sjajnim stvarima i projektima koje smo uradili ovdje, ali i u još 10 država na 3 kontinenta, kao i priču o predivnim ljudima i maloj zemlji u obliku srca negdje na brdovitom Balkanu koja, uistinu, nudi jako puno mogućnosti i potencijala.

Moja prva impresija o EXPO 2020 Dubai je bio vrhunac tehničkih i tehnoloških dometa, a kada sam se rasplela tanke niti pojedinih paviljona koje sam posjetila dodatno me impresionirala snaga i upornost ka razvoju i uspjehu država poput Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije koji je od država iz pustinje napravio izuzetno uspješne poligone za razvitak u svim aspektima života. Iako veoma razvijene, mnoge od država se i dalje vijerno drže svojih korjena i svakodnevno se oslanjaju na tradiciju sa kojom gaje neraskidivu vezu.

Prostor na kome se održava EXPO 2020 Dubai veličine je 4,5 km2 i podjeljen je u tematske distrikte: Mobility, Opportunity, Sustainability, Jubilee, Al Forsan koji se nalaze oko centralnog prostora Al Wasl Plaza. Unutar svakog od distrikta nalaze se paviljni država. Zanimljivo je da je vlada ujedinjenih Arapskih Emirata za države koje samostalno nisu aplicirale za učešće na EXPO 2020 Dubai izgradile paviljonske prostore i finansijski pomogle učešće kako bi na taj način održali jedinstvenu svjetsku izložbu na kojoj prisustvuju sve zemlje svijeta.

Paviljon Bosne i Hercegovine smješten je u Opportunity Distriktu, nedaleko od dva vjerovatno najatraktivnija paviljnoa: Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Unutrašnjost paviljona u segmengtima predstavlja sva prirodna i društvena bogatstva BiH, ali i našu kulturu, tradiciju, etnologiju, kao i brojne specifičnosti po kojima je BiH poznata.

Delegacija BiH broji 80 kompanije iz cijele Bosne i Hercegovine, koje tokom svojih posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima imaju mogućnost da predstave sveoje proizvode i usluge ne samo domaćem tržištu, nego i svim zemljama učesnicama EXPO 2020 Dubai.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Borovnice – hrana za mozak