Fanzin REVIZOR: Revizija društvene realnosti ‘Made in Bihać’

U Bihaću je nedavno objavljen prvi broj fanzina Revizor naslovljen Lokalne utopije. Zamišljen je kao nomadsko glasilo koje će nakon lokalnih bihaćkih tema obraditi društvene, kulturne i aktivističke teme iz Tuzle, Splita, Banja Luke i Rijeke.

 

Autor projekta i urednik prvog broja Irfan Hošić navodi da je takav format i presjek publikacije bio neminovan kako bi se osim detektiranja i mapiranja određenih pojava u lokalnom kontekstu, uspostavila svojevrsna komunikacija sa drugim gradovima koji dijele sličnu sudbinu “na margini” i mimo zvaničnih centara kao što su Sarajevo ili Zagreb. Lokalne utopije na taj način progovaraju o gorućim pitanjima koja se tiču kulture, umjetnosti i ekologije sa ciljem afirmacije kritičkog diskursa i socijalnog senzibiliteta. Saradnici na projektu su Damir Arsenijević (Front slobode, Tuzla), Ivana Meštrov (Slobodne veze, Split), Danijela Majstorović (Бasoc, Banja Luka), Marina Kalčić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka).

 

Pored tekstova autora i autorica prvog broja, kao što su Azra Hromadžić, Danijela Majstorović, Alma Midžić, Hrvoje Jurić, Amir Husak i Žana Vukičević, u bihaćkom broju našli su se radovi lokalnih umjetnika i umjetnica – Admir Dizdarević, Alisa Burzić, Emir Toromanović i Majda Pilipović.

 

Naslovnica je oblikovana fotografijom bihaćke modne blogerice Majde Pilipović koja na znakovit način uspostavlja neku vrstu lajt-motiva cijelom broju sa porukom na majici I want to leave.

 

Izdavač fanzina Revizor je istoimena Fondacija sa adresom u Bihaću a njeni dizajneri su Adnan Suljkanović (Sarajevo, Bihać) i Damir Midžić (Bihać, Bayreuth). Fanzin je finansiran sredstvima Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu.

 

Fanzin Revizor se čita kao nastavak aktivnosti koje su uspjele regenerirati kulturnu dinamiku u Bihaću u zadnjih nekoliko godina. Sjetimo se kustosko-diskurzivne platforme Kuriranje grada iz 2016. godine ili projekta Dizajn i kriza kojeg je implementirao Tekstilni odsjek Univerziteta u Bihaću 2017. godine, ali i niza drugih izložbi, okruglih stolova, akcija u javnom prostoru itd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
12 najboljih pjesama za vođenje ljubavi