Fanzin REVIZOR: Revizija društvene realnosti ‘Made in Bihać’

U Bihaću je nedavno objavljen prvi broj fanzina Revizor naslovljen Lokalne utopije. Zamišljen je kao nomadsko glasilo koje će nakon lokalnih bihaćkih tema obraditi društvene, kulturne i aktivističke teme iz Tuzle, Splita, Banja Luke i Rijeke.

 

Autor projekta i urednik prvog broja Irfan Hošić navodi da je takav format i presjek publikacije bio neminovan kako bi se osim detektiranja i mapiranja određenih pojava u lokalnom kontekstu, uspostavila svojevrsna komunikacija sa drugim gradovima koji dijele sličnu sudbinu “na margini” i mimo zvaničnih centara kao što su Sarajevo ili Zagreb. Lokalne utopije na taj način progovaraju o gorućim pitanjima koja se tiču kulture, umjetnosti i ekologije sa ciljem afirmacije kritičkog diskursa i socijalnog senzibiliteta. Saradnici na projektu su Damir Arsenijević (Front slobode, Tuzla), Ivana Meštrov (Slobodne veze, Split), Danijela Majstorović (Бasoc, Banja Luka), Marina Kalčić (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka).

 

Pored tekstova autora i autorica prvog broja, kao što su Azra Hromadžić, Danijela Majstorović, Alma Midžić, Hrvoje Jurić, Amir Husak i Žana Vukičević, u bihaćkom broju našli su se radovi lokalnih umjetnika i umjetnica – Admir Dizdarević, Alisa Burzić, Emir Toromanović i Majda Pilipović.

 

Naslovnica je oblikovana fotografijom bihaćke modne blogerice Majde Pilipović koja na znakovit način uspostavlja neku vrstu lajt-motiva cijelom broju sa porukom na majici I want to leave.

 

Izdavač fanzina Revizor je istoimena Fondacija sa adresom u Bihaću a njeni dizajneri su Adnan Suljkanović (Sarajevo, Bihać) i Damir Midžić (Bihać, Bayreuth). Fanzin je finansiran sredstvima Fonda Otvoreno društvo Bosne i Hercegovine sa sjedištem u Sarajevu.

 

Fanzin Revizor se čita kao nastavak aktivnosti koje su uspjele regenerirati kulturnu dinamiku u Bihaću u zadnjih nekoliko godina. Sjetimo se kustosko-diskurzivne platforme Kuriranje grada iz 2016. godine ili projekta Dizajn i kriza kojeg je implementirao Tekstilni odsjek Univerziteta u Bihaću 2017. godine, ali i niza drugih izložbi, okruglih stolova, akcija u javnom prostoru itd.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.