Film EKSKURZIJA rediteljice Une Gunjak u selekciji za prestižne Evropske filmske nagrade

Release Date
27/09/2023

Nakon što je već odabrano 19 igranih filmova kao dio izbora za nagrade Evropskog filmskog festivala 2023, Evropska filmska akademija je objavila još 21 film koji su dodani za uži izbor za Evropske filmske nagrade. Filmovi su odabrani od strane Upravnog odbora Evropske filmske akademije, uz konsultaciju raznovrsnog skupa evropskih pozvanih eksperata. Nominacije za Evropske filmske nagrade će biti objavljene 7. novembra. Između ostalih filmova u ovoj selekciji je i film bosanskohercegovačke rediteljice Une Gunjak Ekskurzija.

 

Više od 40% filmova režirale žene

Sa 31 evropskom zemljom zastupljenom – kako iz EU tako i izvan EU, lista odabranih filmova odražava izvrsnost evropskih filmskih autora i autorica, demonstrirajući raznolikost, diverzitet i kreativnost širom Evrope. Ovogodišnji izbor igranih filmova je poseban, jer je povećan broj rediteljica. Od 40 filmova i 43 reditelja/ice, 18 njih su žene.

Kompletnu listu kaniddata možete pronaći na OVOM linku.

 

Ekskurzija uskoro u bh. kinima

Nakon svjetske premijere filma na Locarno Film Festivalu i prikazivanja u Oficijelnoj selekciji 29. Sarajevo Film Festivala, publika će moći gledati ovogodišnji bh. kandidat za nagradu Oskar Ekskurziju, uskoro u kinima širom Bosne i Hercegovine.

Glavne uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Film je nastao po scenariju i u režiji Une Gunjak, a ostatak autorske ekipe filma čine direktor fotografije Matthias Pilz, montažerka Clémence Diard, scenografkinja Emina Kujundžić, kostimografkinja Katarina Pilić, kasting direktorica Timka Grin, dizajner zvuka Igor Čamo, kompozitor Draško Adžić i šminkerka Lamija Hadžihasanović-Homarac.

Producenti filma su Amra Bakšić Čamo, Adis Đapo (SCCA/pro.ba) a koproducenti: Nukleus film (Siniša Juričić), Baš Čelik (Jelena Mitrović), Salaud Morisset (François Morisset), Mer Film (Gary Cranner).

Film govori o djevojci Iman koja privlači pažnju starijeg dečka, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju. Nakon što se poslije igre istine ili izazova po školi proširi glasina da je Iman trudna i to ugrozi ekskurziju, Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja, a događaji koje je izazvala izmiču kontroli.

Film je realizovan kao koprodukcija 6 zemalja – Bosna i Hercegovina / Hrvatska / Srbija / Francuska / Norveška / Katar. Film su podržali Fondacija za kinematografiju, Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta KS, HAVC, Filmski centar Srbije, Sorfond, Doha Film Institute, Hubert Bals Fund i Eurimages.

Evropske filmske nagrade odaju priznanje najvećim dostignućima u evropskom filmu. Ove godine ceremonija dodjele nagrada, koju zajednički organizuju Evropska filmska akademija i Evropska filmska akademija Productions, održat će se 9. decembra u Berlinu.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.