Guo Ping

Huawei: Digitalizacija i karbonska neutralnost

Datum objave
02/03/2022

Mobile World Congress (MWC22) Barselona se održava od 28.02. do 3. marta u Barseloni, u Španiji. Huawei izlaže svoje proizvode i rješenja na štandu 1H50 u Fira Gran Via Hall1. Zajedno sa globalnim operaterima, industrijskim profesionalcima i vodećim misliocima, bave se temama kao što su industrijski trendovi, vodič za budućnost i zeleni razvoj, kako bi vizualizirali budućnost digitalne mreže.

Tokom MWC-a predsjednik Huawei Technologie, Guo Ping, govorio je o planovima kompanije, o nastavku njihove globalne strategije i povećanju njihovih strateških investicija u temeljne tehnologije. Kroz ove investicije, Huawei se nada da će preoblikovati temeljne teorije, arhitekturu i softver koji podupire njihovu industriju, povećava njihovu srednjoročnu i dugoročnu konkurentnost, te osigurava dugoročnu održivost informacijske i komunikacijske tehnološke industrije (ICT).

U uvodnom online govoru, pod nazivom Samo pogledajte gore, osvijetlimo budućnost, Guo se fokusirao na dva glavna izvora izazova i prilike u svijetu: digitalizacija i karbonska neutralnost.

 

Postojeće teorije i arhitekture nisu u mogućnosti podržati nagli rast u sferi digitalne potražnje

Predviđanja pokazuju da će više od 50% globalnog BDP-a biti digitalizovano u 2022. godini. Kako se globalna digitalna ekonomija razvija ubrzano, potražnja za digitalnim proizvodima i uslugama je prerasla očekivanja. Guo je objasnio da se Shannonova teorija (Claude Elwood Shannon)  i Von Neumannova (John Von Neumann) kompjuterska arhitektura suočavaju sa ozbiljnim uskim grlima, tako da industrija mora istražiti nove teorije i arhitekture, kako bi preoblikovala tehnološku paradigmu i ostvarila digitalnu održivost.

 

Smanjenje emisije ugljika utiče na dugoročnu vitalnost digitalne ekonomije

Po pitanju karbonske neutralnosti, Guo je rekao: Gustoća povezivanja i računarska snaga određuju snagu digitalne ekonomije, ali, također, mora se održati i dugoročna vitalnost. Iz tog razloga moramo razmotriti novu dimenziju smanjenja emisije ugljika. Huawei se trenutno pridržava strategije u ovoj oblasti –  Više bitova, manje vati. S ciljem poboljšavanja svojih temeljnih digitalnih sposobnosti, Huawei se obavezao da će svoju proizvodnju učiniti 2.7 puta više energetski efikasnom, pronalaskom otkrića u oblastima kao što su teorije, materijali i algoritmi. Kroz ove napretke, ICT industrija je u mogućnosti da pomogne i ostalim industrijama da smanje svoj ugljični otisak. U stvari, ovo smanjenje će biti deset puta veće, nego ugljični otisak same ICT industrije.

 

Huawei povećava strateške investicije u temeljne tehnologije, s ciljem preoblikovanja tehnološke paradigme

Guo je, također, izjavio da Huawei značajno povećava strateške investicije u temeljne tehnologije i da radi sa svojim partnerima u cilju da preoblikuje tehnološku paradigmu u tri područja: temeljnim teorijama, arhitekturi i softveru.

Ova investicija će se postepeno odraziti u konkurentnosti proizvoda kompanije, s kojim se nadaju održati dugoročni i održivi razvoj, kako kompanije, tako i sveobuhvatne ICT industrije.

Ova investicija je također značajno fokusirana kao podrška kompaniji da se približi i potencijalno premaši Shannonov limit. Istraživanjem novih teorija i tehnologija, kao što je naredna generacija  MIMO (Multiple-Input Multipe-Output) i bežična umjetna inteligencija – AI (artificial intelligence), Huawei je u mogućnosti da pomjeri svoje tehnologije još bliže limitima Shannonove teorije. Istovremeno, Huaweijeva istraživanja novih teorija, poput semantičkih komunikacija, će omogućiti industriji smjernice o novim temeljnim teorijama.

Huawei također razvija nove uzbudljive arhitekture. Huawei trenutno integrira fotonske i elektronske tehnologije i dizajnira peer-to-peer arhitekturu, kako bi riješili tehnološke izazove i tehnička uska grla.

Kada je riječ o softveru, Huawei razvija AI-podržani softver i potpuno novi ekosistem softvera, kako bi zadovoljio drastičan porast u potražnji računarskih kapaciteta, izazvan izuzetnim rastom AI.

 

Huawei je kompanija sa najkompletnijim setom ICT rješenja u digitalnoj industriji

U posljednjih deset i više godina, razvoj mreže je bio proces uvođenja najnovijih IT rješenja, u okviru kompjuterskih tehnologija, od IP-a, do Cloud sistema, pa sve do područja umjetne inteligencije danas. Kao kompanija sa najkompletnijim ICT rješenjima u digitalnoj industriji, Guo je rekao da je Huawei siguran da će biti u mogućnosti ostvariti vodeću poziciju u evoluciji prema budućim AI izvornim mrežama.

U završetku svog govora, Guo je izjavio: Huawei će nastaviti svoju globalizacijsku strategiju, u standardima, talentima, u lancu nabavke i ostalom. Huawei je posvećen u pomaganju klijentima koji se odluče da postignu najveće poslovne uspjehe.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Ljudski osjećaji kao lijek za bolji život