Igor Skvarica domaćin ceremonije otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala

Datum objave
02/08/2019
fotografije
Dženat Dreković, (C) Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar

Ovogodišnji, 25. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. augusta, svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.

Igor Skvarica, rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji tako i inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo. Njegova diplomska predstava Džepovi puni kamenja uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi, koji se organizuje pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske.

Igor Skvarica - Foto Dzenat Drekovic (C) Sarajevo Film Festival Obala Art Centar (2)

Igrao je u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55 kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Na velikom platnu debituje pojavljivanjem u dugometražnom filmu ČEFURJI RAUS Gorana Vojnovića, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima SA MAMOM Faruka Lončarevića, TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I SIN Iglike Triffonove te FEARING IN SARAJEVO Christophera Peditta koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.

Među brojnim ulogama u kratkim filmovima ističu se one u filmovima THE SIGN Elene Veninove i Yone Rozenkiera koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, JAMA Albana Ukaja, uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te DAH Ermina Brave, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji LEGENDS (Fox/TNT), dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitkomu KONAK KOD HILMIJE (Fist/Nova S).

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Dvadeset peti Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Predstavljamo vam boginje bh. DJing scene / 2. dio ili nova generacija