Igor Skvarica domaćin ceremonije otvaranja 25. Sarajevo Film Festivala

Release Date
02/08/2019
fotografije
Dženat Dreković, (C) Sarajevo Film Festival, Obala Art Centar

Ovogodišnji, 25. Sarajevo Film Festival bit će otvoren u petak, 16. augusta, svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici. Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bosanskohercegovačkim filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage.

Igor Skvarica, rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji tako i inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo. Njegova diplomska predstava Džepovi puni kamenja uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi, koji se organizuje pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske.

Igor Skvarica - Foto Dzenat Drekovic (C) Sarajevo Film Festival Obala Art Centar (2)

Igrao je u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55 kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu. Na velikom platnu debituje pojavljivanjem u dugometražnom filmu ČEFURJI RAUS Gorana Vojnovića, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima SA MAMOM Faruka Lončarevića, TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I SIN Iglike Triffonove te FEARING IN SARAJEVO Christophera Peditta koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.

Među brojnim ulogama u kratkim filmovima ističu se one u filmovima THE SIGN Elene Veninove i Yone Rozenkiera koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, JAMA Albana Ukaja, uvršten u takmičarski program ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, te DAH Ermina Brave, dobitnik Srca Sarajeva za najbolji kratki film na prošlogodišnjem Sarajevo Film Festivalu.

Široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji LEGENDS (Fox/TNT), dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitkomu KONAK KOD HILMIJE (Fist/Nova S).

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.

Dvadeset peti Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.