Island gradi hram posvećen nordijskim bogovima

Ovaj mjesec na Islandu počinje gradnja hrama Hof Ásatrúarfélagsins posvećenog Thoru, Odinu i Friggu, što će biti prvi hram posvećen nordijskim bogovima još od vremena Vikinga. Prije šesnaest godina Udruženje vjere Æsira – Ásatrúarfélagið brojalo je oko 570 članova i članica, danas broje oko 3900 i čine najbrojniju nekršćansku religijsku skupinu na Islandu, piše Business Insider Nordic.

 

Ne mislim da itko vjeruje u jednookog čovjeka koji uokolo jaše na osmonogom konju. Mi gledamo ove priče kao poetične metafore i manifestaciju sila prirode i ljudske psihologije, rekao je Hilmar Örn Hilmarsson, visoki svećenik Ásatrúarfélagiða, grupe koja promovira vjeruju u nordijske bogove.

 

hof-drawings-magnus-jensson

 

Pantheistička religija apeluje na savremeni individualizam, istovremeno podržavajući tradicionalne islanske vrijednosti kao što su iskrenost, tolerancija i poštovanje prema okruženju.

 

Iako je dugo u fazi izrade, prvi hram konačno se očekuje da bude izgrađen do kraja 2018. Dizajnirao ga je islandski arhitekt i član udruženja, Magnús Jensson. Hram će imati najviše 250 mjesta za vjerske ceremonije i koncert.

 

hram nordic

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Vjenčanice vječnih ikona: Brigitte Bardot, Yoko Ono i Marilyn Monroe