Izložba fotografija DAMIRA SALKIĆA u SARTR-u

homage prerano preminulom Jasminu Džemidžiću

Datum objave
21/03/2023

U ponedjeljak, 27. marta u 18h u SARTR-u bit će upriličena izložba fotografija Damira Salkića nazvana Moj put. Fotografije su homage Damirovom prijatelju, prerano preminulom Jasminu Džemidžiću i svim osobama s invaliditetom.

Tematika koja pogađa lica s invaliditetom se primarno svodi na socijalnu zaštitu. Potrebe su individualno različite, no ono što ja najviše raspoznajem je nedostatak sistema i zakona koji tretira pitanje personalne asistencije, stvarnih potreba za ortopedskim / medicinskim dodacima, invalidnine i ono što nas najviše boli a to su arhitektonske barijere, kaže Damir Salkić.

Fotografija je hobi koji je ispunjavao Damira, ali, kako kaže, razvojem njegove bolesti fotografiranje je postalo fizički prezahtjevno i gotovo nemoguće. Krajem prošle godine dragi prijatelj Nikola Blagojević ga motivirao da učestvje u radnom projektu fotografiranja zubotehničkih elemenata za udžbenik.

Zatvoreno okruženje studija i podešene scene mi je dokazalo da nije nemoguće fotografirati, samo je neophodno da promijenim parametre svog hobija. U tome sam uspio naći snagu da otvorim arhivu i selektujem i pripremim ove fotografije uz pomoć drugog prijatelja i ujedno fotografa. Jasmin je uvijek bio jako inspirativna osoba kojoj nije bilo mrsko da se bori s nemogućim izgledima uprkos lošoj startnoj poziciji. Ove fotke su homage njegovoj ličnosti jer bio mi je jako dugo pravi prijatelj. I jedino prirodno što sam osjećao jeste da se sjetim njega – kako nije više sa nama – na jedini način na koji znam, ističe Damir.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Manifesto galerija
U Manifestu izložba AJLE SALKIĆ i BENJAMINA ČENGIĆA