Još jedan veliki uspjeh Balet Mostar Arabesque kolektiva na svjetskoj sceni

Release Date
19/07/2022

Od 8. do 12.7. u talijanskom gradu Mesagne održano je međunarodno natjecanje International Dance Talent Competition Italy 2022 (IDTCI) koje je bilo podijeljeno u dva dijela: uživo i online.

Nakon polufinala od 800 učesnika i učesnica, u finale se plasiralo 130, a noć poslije održana je ceremonija proglašenja pobjednika u kategorijama klasični balet, savremeni i karakterni ples, a Balet Mostar Arabesque (BMA) je osvojio fantastično prvo mjesto u kategoriji Junior II duo sa koreografijom Logic of String koju su plesale Nika Banović i Lana Kozul.  U kategoriji suvremeni ples ansambl, BMA  je opet zablistao i djeca: Marija Šunjić, Amina Habibija, Nina Čuljak, Tadeja Jelčić, Bojana Bogdan i Gabrijela Kvesić, su osvojile prestižno treće mjesto sa koreografijom Boja vjetra.

Umjetnička direktorica, profesorica baletske pedagogije Arleta Ćehić je tom prilikom izjavila: Veoma sam ponosna ovim rezultatom, najprije što dolazi od respektabilnog svjetskog žirija sa dignitetom koji daje armaturu kompletnom natjecanju. Ako imamo na umu da smo stale rame uz rame sa djecom i omladinom koja svakodnevno imaju časove i ogromnu podršku države iz koje dolaze, onda je naš uspjeh frapantan. I na kraju, znači mi da su moje autorske koreografije od ovakvog žirija  prepoznate i najvišom ocjenom vrednovane.

Glavni cilj ovoga natjecanja je da se učesnici umreže, da ih vide njihovi vršnjaci, nastavnici, direktori škola i prestižnih kompanija, i naravno, da se angažuje publika. Osim prvog, drugog i trećeg mjesta, podijeljene su prestižne školarine i vrijedne specijalne nagrade za najnadarenije natjecatelje. Ove godine je prijavljeno 50 država iz cijelog svijeta:USA, Tajland, Indonezija, Malezija, Japan, Filipini, S. Koreja, Novi Zeland, Meksiko, Australija, Južna Afrika, Egipat, Tunis, Singapur itd.

Organizator je Bell Art asocijacija, na čelu sa umjetničkim direktorom i internacionalnim koreografom Valentinom Bartesom, koja se i ovoga puta potrudila da ponudi veoma respektabilni žiri sa svih strana svijeta, koji daje posebnost  ovog događaja. Inače ovaj vrsni umjetnik, uz pomoć svoje saradnice Tatiane Anton, je osnivač i prestižnog talijanskog natjecanja Domenico Modugnio, koje također promovira klasični balet i savremeni ples.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.