Konkurs za mlade kreatore i kreatorice za učešće na modnoj reviji Kontura Futura

Release Date
27/11/2023

Kontura Futura i INDI+E kolektiv pozivaju mlade kreatre i kreatorice da se prijave na njihov konkurs za učešće na modnoj reviji koja će se održati u sarajevskoj Vijećnici u proljeće 2024. godine. Za učešće u ovom konkursu, potrebno je da nacrtate šest kreacija svoje modne kolekcije i aplicirate na poziv. Kreatorke Amna Kunovac-Zekić i Jasna Hadžimehmedović-Bekrić i tim Kontura će izabrati najorginalnije radove i dizajnere/ice kojima će pružiti šansu za jedno sveobuhvatno modno iskustvo. Pobjednici/ce konkursa će imati svoju reviju u okviru modne revije Kontura Futura, gdje će se osim njihovih kolekcija prikazati i najnovije kolekcije kreatorki Amne Kunovac-Zekić i Jasne Hadžimehmedović-Bekrić.

Kroz društvene mreže kreatorki i projekta Kontura, kao i medije koji će pratiti sve faze projekta, bit ćete najavljeni i praćeni, kao i vaš rad. Amna i Jasna će biti mentorice odabranim kandidatima i kandidatkinjama te im pomoći u svakom segmentu pripreme i prezentacije kolekcije.

Tema radova kojima aplicirate na ovaj konkurs je BUDUĆNOST, a vi trebate pristupiti temi na koji god način želite, u smislu vaše ideje, forme, boja, odabira materijala i načina prezentacije. Jedina smjernica u idejnom smislu koju Kontura Futura tim daje jesu naši principi: inovacija, inkluzija i održivost, kojih se trebate držati u promišljanjima o kolekciji.

propozicije

 1. do datuma 31.12.2023. godine, na mail kontura-futura2024@indipluse.org trebate poslati šest skica na formatu A4 tehnikom po slobodnom izboru.
 2. skice modela trebaju biti što jasnije u smislu forme, konture, boje i teksture.
 3. kandidati i kandidatkinje imaju mogućnost da uz obavezne skice prilože i kreativne vizualne prikaze po slobodnom izboru – što će unaprijediti koncept ali i bolje razumijevanje ideje od strane žirija. Maksimalan broj dodatnih prikaza je šest (6).
 4. svi priloženi dokumenti trebaju biti u PDF dokumentu ne većem od 15 MB.
 5. kreacije mogu biti za žene, muškarce ili kombinovano.
 6. uz skice napišite kratak opis kolekcije, ideju, od kojih materijala je zamišljena, način izrade ako je specifičan itd. (600 riječi max.)
 7. priložite kratku biografiju uz lične podatke: Ime i prezime, adresa, mail adresa, broj telefona.

U budžetu projekta Kontura Futura su planirana određena sredstva koja će pripasti pobjednicima konkursa, a namijenjena su isključivo za nabavku materijala i/ili troškove izrade. Sve eventualne dodatne troškove oko izrade kolekcije finalisti će snositi sami, a sve troškove prezentacije tj. revije, snosi Kontura tim.

Nakon odabira dvoje finalista, koji će biti završen do 15. januara 2024. godine, bit će organiziran radni sastanak na kojem ćete se upoznati sa svojim mentoricama, a koji će vam pomoći u svim daljnjim radnjama koje uključuju:

 • razradu skica i pripremu istih za realizaciju
 • odabir svih potrebnih materijala
 • pronalaženje i preporuka krojača za izradu kolekcije
 • konsultacije i predaja zadataka krojačima
 • preglede izrađene odjeće i korekcije
 • fiting na manekenkama
 • konsultacije sa stilistom oko obuće, frizure i šminke
 • pripremu revije
 • upute oko očekivanih javnih istupa/intervjua, izjava za medije, gostovanja u medijima, itd…

Sa pobjednicima i pojednicama će biti potpisan interni ugovor kojim će se obavezati da u zadatom roku realizuju svoje kreacije uz mentorstvo i nadzor dizajnerica Amne Kunovac-Zekić i Jasne Hadžimehmedović-Bekrić, te ispoštuju sve faze realizacije do kraja. Nakon revije, realizovane pobjedničke kreacije ostaju u vlasništvu pobjednika konkursa.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.