Mural TERRA MATER umjetnice Sunite Fišić poziva na povratak prirodi

Datum objave
31/08/2021
Udruženje Obojena Klapa je u periodu od 16. juna do 10. jula 2021. organiziralo festival FASADA FEST – Fresh Air Sarajevo Displays Art, festival ulične umjetnosti u Sarajevu i prvi ulični festival. Na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo umjetnici i umjetnice su nacrtali seriju murala. Između ostalih na Festivalu je učestvovala i umjetnica Sunita Fišić koja je naslikala mural na Marijin Dvoru u Ulici Kranjčevićeva!

– Terra Matter je rimska božica zemlje. U prvobitnim religijama svijeta božanstva su često bila povezana sa prirodnim silama, pa su mnoge kulture božice povezivali sa prirodnim pojavama kao što su plodnost, žetva, rijeke, planine, životinje i sama zemlja. Mural Terra Mater predstavlja povratak prirodi, povratak sebi, čime je ovaj portret i poprimio karakteristične vizuelne sličnosti sa umjetnicom, kaže nam Sunita.

Sunita inspiraciju pronalazi u ženskoj energiji, snazi uma i tijela žene, majci prirodi, vremenu i prostoru, astrologiji i tehnologiji. Za proces ilustracije preferira akvarel tehniku, dok za digitalne crteže koristi sličnu tehniku. Sunita je također slikarka i street art umjetnica. Ona u svom radu voli da kombinuje različite umjetničke tehnike i materijale.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Brinete li o svojim zglobovima?