Mural TERRA MATER umjetnice Sunite Fišić poziva na povratak prirodi

Datum objave
31/08/2021
Udruženje Obojena Klapa je u periodu od 16. juna do 10. jula 2021. organiziralo festival FASADA FEST – Fresh Air Sarajevo Displays Art, festival ulične umjetnosti u Sarajevu i prvi ulični festival. Na različitim lokacijama na području Kantona Sarajevo umjetnici i umjetnice su nacrtali seriju murala. Između ostalih na Festivalu je učestvovala i umjetnica Sunita Fišić koja je naslikala mural na Marijin Dvoru u Ulici Kranjčevićeva!

– Terra Matter je rimska božica zemlje. U prvobitnim religijama svijeta božanstva su često bila povezana sa prirodnim silama, pa su mnoge kulture božice povezivali sa prirodnim pojavama kao što su plodnost, žetva, rijeke, planine, životinje i sama zemlja. Mural Terra Mater predstavlja povratak prirodi, povratak sebi, čime je ovaj portret i poprimio karakteristične vizuelne sličnosti sa umjetnicom, kaže nam Sunita.

Sunita inspiraciju pronalazi u ženskoj energiji, snazi uma i tijela žene, majci prirodi, vremenu i prostoru, astrologiji i tehnologiji. Za proces ilustracije preferira akvarel tehniku, dok za digitalne crteže koristi sličnu tehniku. Sunita je također slikarka i street art umjetnica. Ona u svom radu voli da kombinuje različite umjetničke tehnike i materijale.

Projekt se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Pogledajte prvi trailer nastavka legendarne serije PRIJATELJI