Novi album Damira Imamovića dolazi na proljeće 2023.

Release Date
20/12/2022
fotografija
Almin Zrno

Damir Imamović je vrijeme prvih lockdowna počeo raditi na jednom projektu sa svojim prijateljem i izuzetnim bosansko-američkim piscem Aleksandrom Hemonom. Hemon je već radio na svom novom romanu u kojem tradicionalna muzika Sarajeva igra veliku ulogu. Pozvao je Damira Imamovića da napravi muziku koja će moći funkcionirati istovremeno i kao sountrack za njegovu knjigu, ali i kao poseban muzički album. Pun entuzijazma Imamović mu se pridružio i stvorili su posebno.

Negdje u to vrijeme dobio sam poziv iz legendarne američke izdavačke kuće ‘The Smithsonian Folkways Recordings’ da objavim album za njih. Smithsonian Folkways čuvena je američka izdavačka kuća koja djeluje u okviru velike vladine institucije ‘Smithsonian’ i ovo izdanje predstavlja prvo izdanje savremene bosanske muzike koje će se pojaviti kod njih. Posljednje što su objavili u vezi sa BiH bio je album arhivskih snimaka ‘Bosnia: Echos from an endangered world’ koji se pojavio 1994. godine a priredili su ga Ted Levin i Ankica Petrović, kaže Damir Imamović u saopštenju za medije.

Svi djelići slagalice sretno su se spojili tako da će obje strane Hemonovog i Imamovićevog projekta ugledati svjetlo dana u prvim mjesecima 2023: knjiga The World And All That It Holds Aleksandra Hemona izlazi za MCD/Farrar, Stras and Giroux u januaru 2023. godine, a novi album Damira Imamovića u proljeće izdaje The Smithsonian folkways.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.