Otvoren 28. Sarajevo Film Festival

Počasna Srca Sarajeva uručena su rediteljima Sergeiju Loznitsi i Rubenu Östlundu

Release Date
12/08/2022
fotografije
Obala Art Centar / SFF

Svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo otvoren je 28. Sarajevo Film Festivala. Festival je otvoren projekcijom filma TROUGAO TUGE Rubena Östlunda, dobitnika Zlatne palme na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu. Östlundu je prije projekcije filma u punom Ljetnom kinu Coca-Cola uručeno Počasno Srce Sarajeva.

Ruben Östlund
Ruben Östlund

Na ceremoniji otvaranja u Narodnom pozorištu Sarajevo Počasno Srce Sarajeva dodijeljeno je scenaristi, reditelju i producentu Sergeju Loznitsi, u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. U okviru programa Posvećeno (Tribute to) na 28. Sarajevo Film Festivalu bit će prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Ekipa filma TROUGAO TUGE na crvenom tepihu

Čast da vodi svečanost otvaranja 28. izdanja Sarajevo Film Festivala pripala je bh. glumici Heleni Vuković.

Na Festivalu će biti prikazano 235 filmova iz 62 zemlje u 19 programa, od kojih će 54 imati svjetsku premijeru. Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 28. Sarajevo Film Festivala ukupno će se takmičiti 51 film.

Jovan Marjanović i Sergei Loznitsa
Jovan Marjanović i Sergei Loznitsa

28. Srajevo Film Festival će biti održan do 19. augusta.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Treehana Clothing predstavlja kratki kurs šivanja i krojenja