Pangaia ima logo izrađen od čestica koje zagađuju zrak

Datum objave
20/04/2021

Pitanje ekologije u modi se ne smije zanemariti, a to jako dobro zna brend Pangaia koji svoju ponudu bazira isključivo na odjeći načinjenoj od recikliranog materijala. Naučnici, dizajneri i ostali stručnjaci u brendu Pangaia zajedno rade na stvaranju novih tehnologija i inovacija pomoću kojih nastaju biorazgradivi i reciklirani materijali i tkanine, kao i manufaktura koja minimalno zagađuje okoliš. Cilj im je stvoriti zero-waist cirkularni sistem i odjeću za život te naglasiti važnost promišljanja o nastanku odjeće koju kupujemo. Riječ je o najzelenijim komadima odjeće koje možete pronaći na tržištu jer u prvom planu imaju održivu modu i nove načine proizvodnje, recikliranja i materijale koji minimalno štete planeti.

Logotipi koji zapravo nisu logotipi, pojavljuju se na prsima ili na bokovima, iako je tekst mali, poruka je glasna i jasna: Stil i održivost su mi važni.

Sad kompanija predstavlja novu capsule kolekciju dukserica, majica i kratkih hlača sa još posebnijim logotipima kreiranim neobičnim izumom. Naime, logotipi su printani Air-Ink bojom nastalom emisijom ugljika.

Prvi korak u proizvodnom procesu Air-Ink je hvatanje PM 2,5, posebno štetnih čestica za ljudsko zdravlje koje proizvode industrijski strojevi. Jednom sakupljen, PM 2.5 prolazi kroz postupak filtracije koji uklanja toksine i pretvara se u pigment koji zamjenjuje čađ, a koji se može koristiti za tintu i boju. Osim što se prikupljanjem tih čestica doprinosi poboljšanju zraka i smanjivanju CO2, ono po čemu je posebna ova crna je to što je to najcrnja crna. Kilogram Air-Ink tinte za sitoštampu mijenja 800 grama CO2. Nije mnogo, ali je dobar početak.

Sarađujući s inovatorima iz Sharma’s Graviky Labs Pangaia je proizvela i jakne punjene, umjesto guščijim perjem, zamjenom koja je izrađena od cvijeća. Također, eksperimentiraju s tkaninama od vlakana morskih algi, jer je uzgoj algi mnogo lakši od proizvodnje pamuka, koji zahtijeva obilne količine vode i pesticida.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Najbolje #FBLstyle kombinacije ove sedmice