Predstava PRST ponovo na sceni SARTR-a

Datum objave
28/09/2022
fotografija
Velija Hasanbegović

Septembarski repertoar Sarajevskog ratnog teatra završava se sa dva igranja predstave Prst. U četvrtak, 29. 9. i petak, 30.9. sa početkom u 20h ćete moći ponovo pogledati ovu sjajnu predstavu rađenu po tekstu Doruntine Basha, a u režiji Sabrine Begović Ćorić. U predstavi igraju: Selma Alispahić, Amila Terzimehić i Ana-Mia Milić.

Prst se smatra jednim od najboljih suvremenih društveno-angažiranih tekstova napisanih u našoj regiji, a autorica je kosovska spisateljica Doruntina Basha. Sama priča nije vezana isključivo za Kosovo, već za cijeli prostor Balkana, a njena univerzalnost komunicira i dalje, te se odnosi na aktualno pitanje pozicije žena u savremenom društvu.

U kontekstu novije historije i patrijarhalnih odnosa, ona na  veoma uvjerljiv način prikazuje život dvije žene, svekrve i snahe, koje ne mogu  više živjeti skupa, ali ni jedna bez druge. Predstava budi emocije, a također i prepoznavanje jer su odnosi rivalstva i međusobnih optuživanja svekrve i snahe, neovisno od njihove specifične situacije, tipični za šire prostore Balkana. U priči bez patetike, sa suptilnom dozom humora i ironije i tačnom psihološkom slikom likova fantastična ženska ekipa napravila je predstavu koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Banksy se vratio sa novom porukom o korona virusu