Školarci, talenti i profesionalni Cliff Diving skakači čistili Mostar u akciji Clean Cliffs

Release Date
07/09/2023

U Mostaru je jučer održana akcija čišćenja pod nazivom Clean Cliffs uoči takmičenja Red Bull Cliff Diving, koje će se održati u četvrtak, petak i subotu. Riječ je o akciji organizovanoj u saradnji Red Bulla s Mladim Crvenog križa grada Mostara i Parlamentom mladih, a koja je uključivala i prezentaciju o održivosti, klimatskim promjenama i zagađenju plastikom u tri mostarske srednje škole.

Na prezentaciji su govorili profesionalni skakači kao što je Eleanor Ellie Smart, koja je ujedno i osnivačica projekta Clean Cliffs, a obratili su se i bh. eksperti za održivost među kojima je bila Adla Kahrić.

Nakon Q&A dijela prezentacije (pitanja i odgovori), počela je velika akcija na nekoliko lokacija u kojoj su učestvovali svi oni koji su bili na prezentaciji. Učenici iz pet škola, mladi skakači iz programa Red Bull Under my Wings i profesionalni skakači iz Red Bull Cliff Diving Serije, njih oko stotinu, dalo je svoj doprinos u čišćenju Mostara.

– Projekt je nastao na jednostavnoj ideji, a to je da nastavimo raditi ono što volimo te da ostavljamo pozitivan utjecaj na okolinu. Naša misija je da stvorimo održiv svijet pun fantastičnih avantura za danas, sutra, ali i za buduće generacije koje dolaze. Također, naša vizija je da podignemo svijest o globalnom zagađenju te da promovišemo održivost kroz avanturističke aktivnosti, poručili su iz Clean Cliffsa.

Inače, u Mostaru se euforija osjeća sve više dok teku posljednje pripreme za veliki i tradicionalni događaj, a to je takmičenje u skokovima u vodu Red Bull Cliff Diving.

Ovom trodnevnom događaju se raduju svi, kako lokalni stanovnici, tako i turisti i drugi posjetitelji. Atmosfera u definitivno potvrđuje značaj Red Bull Cliff Divinga za Mostar, kao i činjenicu da je grad na Neretvi jedna od najatraktivnijih stanica prvenstva.

Kao što je već poznato, program počinje u četvrtak 7. septembra skokovima prve serije i to s kamenog luka Starog mosta, čime će se odati počast tradiciji skokova u Mostaru. Dame će svoj nastup započeti u 13:45 sati, a muškarci u 14:15 sati. Druga serija je na rasporedu u petak 8. septembra, kada će se skakati s postavljene platforme, odnosno s propisane takmičarske visine. Djevojke će od 14:00 sati skakati s visine od 21 metar, a muškarci od 14:30 sati s visine od 27 metara. Spektakl će kulminirati u subotu 9. septembra, kada će se održati veliko finale s početkom u 14:00 sati.

Subotnji program će biti moguće pratiti u direktnom prenosu na Red Bull TVi Hayat TV, kao na Facebook stranici i YouTube kanalu prvenstva.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.