Tinder

Tinder će provjeravati krivične dosijee svojih korisnika

Release Date
15/03/2022
fotografija
@mariakajsa via Twenty20

Netflixov dokumentarni film The Tindler Swindler koji govori o prevarama Simona Levieva na Tinderu, ostavio je trag. Naime, Match Group, koja u svom portfoliju ima aplikacije kao što su Tinder, OkCupid i Hinge, najavila je partnerstvo sa neprofitnom sigurnosnom kompanijom Garbo kako bi integrirala krivične dosijee korisnika s ciljem spječavanja incidenta seksualnih napada. Nakon odluke našli su se na meti kritike da će uključivanje krivičnim dosijeea dovesti samo do pogrešnih provjera i diskrimacije.

Prema izvještaju britanske Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala iz 2016. broj napada je porastao sa 33 na 184 u periodu od pet godina. Istina jeste da je brojka još uvijek relativno mala ako uzmemo u obzir 7,8 miliona korisnika samo na Tinderu, međutim, nikako nije zanemariva.

Kako bi izvršili provjeru, korisnici će morati dati podatke kao što su ime, prezime i broj telefona, dok će detalji kao što su dob, datum rođenja, horoskopski znak i poštanski broj omogućiti kompaniji Garbo da izvrši precizniju provjeru. Korisnici Tindera će dobiti besplatne čekove, dok se detaljnije pretrage mogu kupiti direktno od Garboa za oko 2,50 dolara.

Osnivačica Kathryn Kosmides i tim još uvijek rade na detaljima nove funkcije, uključujući konkretne zločine koji će biti prijavljeni korisnicima aplikacije. Ideja je da fokus bude na nasilnim zločinima, uhođenju i uznemiravanju, dok će zločini poput posjedovanja droge ili saobraćajnih prekršaja biti isključeni.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.