TOY STORE: Prva samostalna izložba skulptura MARKA FRANČEŠEVIĆA

U subotu, 10. marta u GSU BRODAC U 19:00 bit će upriličena prva samostalna izložba skulptora Marka Frančeševića. Kustosica i kustos izložbe su Tatjana Nikolić i Mak Hubjer.

 

Izložba TOY STORE predstavit će radove koji su većinom nastali tokom njegovog studija na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu. Nekoliko tematskih ciklusa koje u cjelinu povezuje početna ideja igrački kao određenja usmjerenja, do trenutka u kojem se dijete, budući čovjek, pretvara u igračku kako roditelja tako i društva. Kritika je prije svega upućena odbojnosti koja se sistematski, od samih početaka, gradi prema drugim kulturama i samim tim lišavanju mogućnosti da se upozna bilo šta što odudara od zakovanih okvira svakodnevnice. Tako se odgajaju generacije fanatika i ekstremnih ličnosti sa veoma uskim pogledima, te je poticanje na širenje istih i generisanje istinskih sloboda ključni aspekt umjetnikovog dosadašnjeg rada.

 

toy store

 

Izložba u sebi nosi konfrontacije na više nivoa: konfrontacije takozvanih igračaka u odnosu na skulpture egzotičnih kultura, konfrontacije unutar samih skulptura koje pomišljaju ono što je drukčije i suprotno i grupa skulptura koje u svom suštinskom povezivanju nose paradoks.

 

//

Marko Frančešević rođen je 18.1.1992. godine. Završio je Srednju umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je na kiparstvu u klasi prof. Mustafe Skopljaka 2014, a magistrirao u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. Danas se bavi isključivo skulpturom i instalacijom. Sudjelovao je na vise grupnih izložbi i međunarodnih simpozija skulpture, član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2016.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.