TOY STORE: Prva samostalna izložba skulptura MARKA FRANČEŠEVIĆA

U subotu, 10. marta u GSU BRODAC U 19:00 bit će upriličena prva samostalna izložba skulptora Marka Frančeševića. Kustosica i kustos izložbe su Tatjana Nikolić i Mak Hubjer.

 

Izložba TOY STORE predstavit će radove koji su većinom nastali tokom njegovog studija na Akademiji likovih umjetnosti u Sarajevu. Nekoliko tematskih ciklusa koje u cjelinu povezuje početna ideja igrački kao određenja usmjerenja, do trenutka u kojem se dijete, budući čovjek, pretvara u igračku kako roditelja tako i društva. Kritika je prije svega upućena odbojnosti koja se sistematski, od samih početaka, gradi prema drugim kulturama i samim tim lišavanju mogućnosti da se upozna bilo šta što odudara od zakovanih okvira svakodnevnice. Tako se odgajaju generacije fanatika i ekstremnih ličnosti sa veoma uskim pogledima, te je poticanje na širenje istih i generisanje istinskih sloboda ključni aspekt umjetnikovog dosadašnjeg rada.

 

toy store

 

Izložba u sebi nosi konfrontacije na više nivoa: konfrontacije takozvanih igračaka u odnosu na skulpture egzotičnih kultura, konfrontacije unutar samih skulptura koje pomišljaju ono što je drukčije i suprotno i grupa skulptura koje u svom suštinskom povezivanju nose paradoks.

 

//

Marko Frančešević rođen je 18.1.1992. godine. Završio je Srednju umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirao je na kiparstvu u klasi prof. Mustafe Skopljaka 2014, a magistrirao u klasi prof. Mirsada Šehića 2016. Danas se bavi isključivo skulpturom i instalacijom. Sudjelovao je na vise grupnih izložbi i međunarodnih simpozija skulpture, član je Udruženja likovnih umjetnika BiH od 2016.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FKA Twigs nastupila na Valentino reviji