U programu Berlinalea dokumentarni film koji govori o slavnom sarajevskom koncertu grupe U2

Release Date
13/02/2023
naslovna fotografija
Damir Šagolj / Reuters Pictures, Screenocean

Ovogodišnje, 73. izdanje Berlinalea bit će održano od 16. do 26.2.2023. Između ostalih bit će prikazan i dokumentarni film Kiss the Future: Music, Journalism and Art During the Siege of Sarajevo koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom.

Film govori o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku stvarnost na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje deseilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko stanovnika Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Od završetka rata je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života.

Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Režiju filma potpisuje Nenad Cicin-Sain koji je porijeklom iz Slovenije, a scenarij Bill Carter.

Pročitajte naš intervju koji smo radili sa Billom Carterom prije deset godina, a s kojim smo pričali o ovom slavnom koncertu. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
Rekordnih 805 finišera na najvećoj trail trci u Bosni i Hercegovini