U programu Berlinalea dokumentarni film koji govori o slavnom sarajevskom koncertu grupe U2

Release Date
13/02/2023
naslovna fotografija
Damir Šagolj / Reuters Pictures, Screenocean

Ovogodišnje, 73. izdanje Berlinalea bit će održano od 16. do 26.2.2023. Između ostalih bit će prikazan i dokumentarni film Kiss the Future: Music, Journalism and Art During the Siege of Sarajevo koji govori o događajima koji povezuju grupu U2 sa Sarajevom.

Film govori o nizu satelitskih uključenja u sarajevsku stvarnost na koncertima benda U2 u okviru turneje Zooropa, 1993. godine. Prvo takvo uključenje deseilo se 17. jula 1993. godine, za vrijeme koncerta u Bologni, a onda je, prilikom svakog od narednih 11 koncerata organizovano po jedno uključenje.

Tokom ovih živih javljanja iz Sarajeva američki humanitarac Bill Carter, ali i nekoliko stanovnika Sarajeva govorili su o trenutnim dešavanjima tog dana u gradu, ali i pozivali Evropu i svijet da pomognu u zaustavljanju agresije na BiH.

Drugi događaj kojim se bavi dokumentarac je koncert grupe U2 u Sarajevu 23. septembra 1997. godine na stadionu Koševo. Od završetka rata je prošlo manje od dvije godine, a ratne rane u Sarajevu su bile još svježe, tako da je za mnoge Sarajlije upravo ovaj koncert, na emotivnom nivou, zapravo predstavljao početak mirnodopskog načina života.

Koncert je održan u okviru turneje PopMart. Sa ovog koncerta će, između ostalog, biti upamćen i trenutak kada je Bonu, zbog prevelikih emocija, naprosto pukao glas, a publika na koncertu je nastavila da pjeva kao da se ništa nije desilo.

Režiju filma potpisuje Nenad Cicin-Sain koji je porijeklom iz Slovenije, a scenarij Bill Carter.

Pročitajte naš intervju koji smo radili sa Billom Carterom prije deset godina, a s kojim smo pričali o ovom slavnom koncertu. 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.