Udruženje za kulturu i umjetnost Crvena s radošću predstavlja FEMINISTIKU

Release Date
27/10/2022

Feministika je internet-magazin i javna politička kampanja posvećena savremenom ženskom pitanju, mjesto feminističke razmjene i platforma za rekonsolidaciju pokreta i obnovu zajedničke borbe, u zemlji i šire. Feministika njeguje kritiku i samokritiku, ali i podršku, saradnju, zajedništvo i ljubav.

Magazin će periodično, u saradnji s vanjskim urednicama i urednicima, tretirati specijalno odabrane teme. Osim toga, u posebnim  rubrikama magazin će objavljivati autorske priloge autorica i autora koji iz raznih registara progovaraju o ženskom iskustvu i njegovom feminističkom razumijevanju. Cilj magazina je da okupi što više ljudi iz naših zemalja i uključi ih u slobodnu autorsku, kritičku i stvaralačku razmjenu koja će protresti pitanje u njegovim brojnim dimenzijama i pojavnim oblicima. Periodične javne kampanje će, u saradnji s umjetnicama i umjetnicima povezati teme, pitanja i poruke o ženskim pitanjima i oblikovati ih u javne objekte koji provociraju, potiču, registruju i stimulišu društvene vibracije.

Davorka Turk uredila je prvi temat, pod nazivom Drugarstvo i borba u kojem se razmatraju savremene okolnosti koje drugarstvo čine teškim i istovremeno neophodnim. O pitanjima drugarstva, njegovih okvira, izgleda i formi, te borbe kao opšteg označitelja politike, a posebno feminističke, progovara Davorkin uvodni tekst te prilozi Olge Dimitrijević, Nataše Prljević, Danijele Dugandžić i Boriše Mraovića.

U rubrikama predstavljaju prepisku između drugarica Lane Bastašić i Maše Seničić, refleksije o ulozi frižidera u domaćinstvu u tekstu Andreje Dugandžić, opis disekcije jedne fotografije Tamare Šmidling, te neke napomene o feminističkoj kritici političke ekonomije u tekstu Fuade Milisavljević Miller. U audio rubrici Slušaj žene poslušajte razgovor koji je o ženskom stvaralaštvu, patrijarhalnom regulisanju i ženskim strategijama otpora vodila Kristina Ljevak sa književnicama Adisom Bašić, Senkom Marić, Radmilom Petrović i Ivanom Bodrožić.

Skreću pažnju i na drugi val kampanje koja u saradnji s drugaricama umjetnicama reflektuje ženska pitanja na prostor bilborda. U nizu poruka naslovljenih Draga drugarice, na ulicama Sarajeva, Banja Luke i Mostara, tri drugarice, umjetnice, Alma Gačanin, Jelena Fužinato i Milena Ivić pitaju jedna drugu naizgled neobična pitanja u nastojanju da propitaju zajedničku svijest i savjest naših društava.

Feministika ne bi bila moguća bez podrške Kvinna till Kvinna, Olof Palme International Center, Fond otvoreno društvo BiH, Mediterranean Women’s Fund, Heart and Hand Fund, prijatelja, prijateljica i drugih koji su pomogli na ovaj ili onaj način.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.