Upoznajte 50 sjajnih žena koje ilustriraju knjigu #ŽeneBiH / 2. dio

Projekt #ženeBiH započeo je u martu 2018. godine kao dio inicijative obilježavanja Mjeseca ženske historije (#WomensHistoryMonth). Nastao je spontano, iz jednog grupnog razgovora tri prijateljice: Amile Hrustić Batovanja, Hatidže Gušić i Mashe Durkalić. Cijeli mjesec su objavljivale po jedan post na društvenim mrežama posvećen nekoj od žena koje su obilježile bosanskohercegovačku historiju. Nisu ni slutile da će taj njihov projekt prerasti u mnogo više i spojiti mnogo osoba koje žele biti dio toga. Odlučile su projekt proširiti na knjigu, te su angažirale 50 žena koje će im pomoći u tome.

 

Na ilustriranju žena koje su se našle u knjizi #ŽeneBiH angažirano je 50 ilustratorica, umjetnica i dizajnerica iz BiH. Saradnja sa ilustratoricama je ključni dio knjige koja će ponuditi raznolike umjetničke vizije značajnih bh. žena i njihove likove na taj način učiniti prepoznatljivima. Ove su ilustratorice svojim jedinstvenim stilovima ilustrirale neke od najznačajnijih žena BiH, pri tome se suočavajući sa brojnim poteškoćama, i često ne imajući na raspolaganju kvalitetne fotografije, ili ikakve fotografije prema kojima bi mogle raditi.

 

#ŽeneBiH su u septembru inicirale crowdfunding kampanju za prikupljanje sredstava za izdavanje knjige koja je u 24h prikupila sva potrebna sredstva, dok je u mjesec dana kampanje sakupljeno 513% potrebnih sredstava. Knjiga je trenutno u posljednjim fazama produkcije, a objavljivanje i slanje backerima i backericama koji/e su novčano podržali/e izdavanje ove knjige planirano je u februaru 2019. godine.

 

Ovim putem predstavljamo i drugih 25 ilustratorica (od ukupno 50) koje su ilustrirale za knjigu #ŽeneBiH. U nastavku pročitajte više o njima, kao i o ženama koje su ilustrirale! O prvih 25 ilustratorica možete čitati ovdje.

Nevena-Katalina

Nevena Katalina

Nevena Katalina je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Banja Luke. Magistrirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Trenutno radi na poziciji senior grafičkog dizajnera u Play Team agenciji. U slobodno vrijeme ilustrira za razne projekte, dizajnira komične stikere i prati umjetničke konkurse. Uvijek je u multitaskingu i spremna za nove izazove. Crta otkad zna za sebe. Ilustraciju preporučuje kao lijek u borbi protiv sumornih dana i napornih ljudi. Za knjigu #ŽeneBiH Nevena je ilustrirala Saritu Vujković, direktoricu Muzeja savremene umjetnosti u Banjoj Luci, kustosicu i teoretičarku umjetnosti. Nevenine radove pogledajte na njenim profilima na platformama Behance, Dribbble i Instagram.

Sabina-Cvjetkovic

Sabina Cvjetković

Sabina Cvjetković se bavi animacijom, te grafičkim i pattern dizajnom, a rođena je u Mostaru. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, gdje trenutno pohađa master studij iz grafičkog dizajna. Prvi kratki autorski animirani film Crazy Dance, koji je režirala sa suprugom Zdravkom Cvjetkovićem, premijeru je doživio na 15. Sarajevo Film Festivalu, a kasnije je prikazan na nekoliko svjetskih festivala filma i animacije. Nakon višegodišnjeg rada u animacijskoj produkciji u BiH i rada na nekoliko kratkih i jednom dugometražnom animiranom filmu, preselila se u Dubai, gdje je radila na dizajnu i animacijama za Augmented Reality i Virtual Reality aplikacije. U Dubaiju se zaljubila u pattern dizajn i završila britansku online školu The Art and Business of Surface Pattern Design. Živi u Sarajevu, gdje radi kao freelancerka. Za knjigu #ŽeneBiH Sabina je ilustrirala Azru Begić, historičarku umjetnosti, kustosicu, likovnu kritičarku i muzejsku savjetnicu Umjetničke galerije BiH, koja je preminula u aprilu 2017. godine. Sabinine radove pogledajte na njenim profilima na platformama Instagram, Behance i Society6. Animacijske radove Sabine i njenog supruga Zdravka pogledajte ovdje.

Zeljka-Debeljak

Željka Debeljak

Željka Debeljak je freelance ilustratorica koja je studirala grafiku na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci, a trenutno živi i radi u Novom Sadu kao 2D game artist. Za knjigu #ŽeneBiH Željka je ilustrirala Micu Todorović, jednu od najznačajnijih bh. likovnih umjetnica, koja je učestvovala u osnivanju Udruženja likovnih umjetnika BiH, kao i Škole primijenjenih umjetnosti, i koja je prva u BiH izložila ženski akt. Željkine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu.

Mirna-Malešević

Mirna Trubajić

Mirna Trubajić je slikarica, 3D vajarka i arhitektica iz Sarajeva/Banja Luke. Obrazovala se u više različitih gradova i država, a završila je Arhitektonski fakultet u Banjoj Luci. Bavila se različitim kreativnim disciplinama, a posljednjih šest godina se najviše bavi 3D skulptom, te pravi biste za 3D print. Za knjigu #ŽeneBiH Mirna je ilustrirala Lepu Radić, partizanku i narodnu heroinu Jugoslavije, koja je pogubljena sa samo 17 godina u Bosanskoj Krupi, nakon što je uhvaćena u napadu njemačkih vojnika. Mirnine radove pogledajte ovdje.

 

 

 

Edita-Gazibara

Edita Gazibara

Edita Gazibara je grafička dizajnerica, ilustratorica i VJ-ica iz Sarajeva. Diplomirala je na Odsjeku za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored brojnih grupnih i nekoliko samostalnih izložbi, posebno se ističe njena samostalna izložba “Phantom City” koja je 2011. godine bila postavljena i u galeriji King’s Collegea u Cambridgeu. Radila je kao programska savjetnica na Internacionalnom festivalu kreativnih komunikacija „Magdalena“ u Mariboru u Sloveniji. Kao VJ-ica je radila na predstavama “Hipermnezija” (Heartefact Fund i BITEF Teatar, Beograd), “1984 George Orwell” i “Tajna džema od malina” (Sarajevski ratni teatar SARTR), te sarađivala sa muzičkim duom Basheskia & Edward EQ. Trenutno pohađa postdiplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek za grafiku knjige. Za knjigu #ŽeneBiH, Edita je ilustrirala Zehru Muidović, AFŽ-ovku i antifašistkinju, te članicu sarajevskog pokreta otpora tokom Drugog svjetskog rata. Editine radove možete pogledati na njenom Facebook pageu.

Azra-Sahinovic

Azra Šahinović

Azra Šahinović je grafička dizajnerica iz Bihaća, koja je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, na Odsjeku za grafički dizajn. Tokom studija je razvila interes za fotografiju, tipografiju i marketing. Nakon diplomiranja na ALU 2016. godine, upisala je magistarske studije na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, na Odsjeku za marketing, gdje trenutno piše magistarsku tezu. Radi kao freelance grafička dizajnerica u Sarajevu. Azra je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Hedinu Tahirović Sijerčić, romsku književnicu, novinarku i prevoditeljicu, te autoricu prvog bosansko-romskog i romsko-bosanskog rječnika. Azrine fotografije možete pogledati na njenoj Facebook stranici, a njene dizajnerske radove na Behance profilu.

Sanja-Planinic

Sanja Planinić

Sanja Planinić je freelance grafička dizajnerica i art direktorica iz Mostara koja živi i radi u New Yorku. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Grafički dizajn. Jedna je od osnivačica i CEO SOS Dizajn Festivala, prvog festivala dizajna u BiH, čime je doprinijela razvoju kreativnih industrija u BiH i regionu. Sudjelovala je na brojnim lokalnim, regionalnim i međunarodnim projektima i izložbama. Njen poster za izložbu Umjetnost u mračnim vremenima je izabran od 17.120 radova iz 88 zemalja da bude dio glavne izložbe na globalnom bijenalu grafičkog dizajna Golden Bee u Moskvi. Dobitnica je Gold i Grand Prix nagrade u sklopu natjecanja Young Lions Croatia, te nominirana za New Visual Artists izdanje Print magazina u New Yorku. Radila je kao grafička dizajnerica za McCann Sarajevo, Cultural Heritage Without Borders, Bruketa&Žinić, Graphis, Walter Bernard Consultancy i Mirko Ilić Corp. Za knjigu #ŽeneBiH Sanja je ilustrirala Veru Obrenović Delibašić, revolucionarku i književnicu čiji je rad obilježio žensko književno stvaralaštvo u Drugom svjetskom ratu, a koja je također bila i prva violinistica Sarajevske filharmonije. Sanjine radove možete pogledati na njenoj web stranici.

 

 

 

 

Sema-Operhal

Selma Operhal

Selma Operhal je grafička dizajnerica iz Sarajeva sa 15 godina radnog iskustva, koja je završila sarajevsku Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek Produkt dizajn. Bila je angažirana u različitim marketinškim agencijama, ali zadnjih desetak godina radi kao freelancerka u oblasti grafičkog dizajna. Za knjigu #ŽeneBiH Selma je ilustrirala Amiru Medunjanin, istaknutu bh. izvođačicu sevdaha, čije su interpretacije sevdalinki poznate širom svijeta. Selmine radove možete pogledati ovdje.

Amila-Saric

Amila Šarić

Amila Šarić je studentica Produkt dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Pored produkt dizajna, u njene umjetničke interese spadaju i ilustracija i slikanje. Učešće u projektu #ŽeneBiH je za nju bilo idealna prilika da se okuša u ilustraciji, kojom se u budućnosti planira baviti profesionalno. Amila je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Belmu Alić, violončelisticu i prvu doktoricu umjetnosti iz oblasti violončela u BiH. Amiline radove pogledajte ovdje.

 

 

 

Selena-Musić-Kuldija

Selena Musić Kuldija

Selena Musić Kuldija je slikarica iz Sarajeva, gdje je magistrirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Članica je Udruženja likovnih umjetnika BiH. Slikarstvom se bavi profesionalno i zajedno sa suprugom je vlasnica male galerije na Baščaršiji u kojoj posljednjih pet godina prodaju svoje slike. Žena koju je Selena ilustrirala za knjigu #ŽeneBiH je Umihana Čuvidina, prva muslimanska pjesnikinja i jedina žena u BiH koja je pisala alhamijado poeziju. Selenine radove možete pogledati u njenoj galeriji „Novembar“ na sarajevskoj Baščaršiji, a na profilima galerije na Facebooku i Instagramu možete pogledati i Selenine slike.

Marijana-Dzambo

Marijana Džambo

Marijana Džambo je ilustratorica iz Žepča/Sarajeva, sa trenutnom adresom u Zagrebu. Diplomirala je Produkt dizajn 2015. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Počela se baviti gaming dizajnom 2014. godine, tokom života u Sarajevu, gdje je dvije godine radila kao gaming artist. Nastavila se baviti ilustracijom, te grafičkim dizajnom u gamingu i u drugim poljima. Početkom 2017. godine preselila se u Zagreb, gdje trenutno radi kao 2D gaming artist. Od toga živi, a u slobodno vrijeme voli zaviriti u ostala polja umjetnosti. Marijana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Merimu Ključo, jednu od najboljih svjetskih kompozitorki i solistica na koncertnoj harmonici. Marijanine radove možete pogledati ovdje.

Iva-Pezić

Iva Pezić

Iva Pezić je dizajnerica i ilustratorica iz Metkovića/Viteza, koja posljednjih šest godina studira i radi u Zagrebu. Za sebe kaže da je dizajnerica tokom dana, a ilustratorica, fotografkinja, putoholičarka i ljubiteljica biljki tokom noći. Diplomirala je na Grafičkom fakultetu u Zagrebu na smjeru Dizajn grafičkih proizvoda. Izlagala je seriju pointilističkih portreta na dvjema samostalnim izložbama u BiH, te na nekoliko grupnih fotografskih izložbi. Za knjigu #ŽeneBiH Iva je ilustrirala Rajku Merćep, bh. kiparicu iz Bileće koja je ostvarila uspješnu međunarodnu karijeru, živeći i stvarajući uglavnom u Parizu i Sarajevu. Ivine radove možete pogledati na njenom Instagram profilu, kao i na njenoj web stranici.

Ina-Arnautalić

Ina Arnautalić

Ina Arnautalić je kostimografkinja i ilustratorica iz Sarajeva. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2016. godine, na Odsjeku za produkt dizajn. Magistrirala je filmsku i teatarsku kostimografiju na Universität der Künste u Berlinu. U posljednjih 14 godina bila je angažovana na različitim projektima: dugometražnim i kratkim filmovima, muzičkim spotovima i reklamama, najčešće u suradnji sa Hatidžom Nuhić u okviru dua „Jaje“. Godine 2008. nagrađene su za najbolju kostimografiju na Eurosongu od strane predstavnika žirija, modnog kreatora Jean Paula Gaultiera, te 2016. godine kao dio ekipe filma „Smrt u Sarajevu“ u režiji Danisa Tanovića, kada je film osvojio Srebrenog medvjeda na Berlinaleu. Ina se u posljednje vrijeme pored kostimografije, koja je njena primarna ljubav, interesuje za stop-motion animaciju, modelovanje minijatura i ilustraciju. U posljednje četiri godine živi, stvara i radi u Berlinu. Za knjigu #ŽeneBiH Ina je ilustrirala Silvanu Armenulić, poznatu bh. interpretatoricu narodne muzike, sevdalinke i starogradske pjesme. Inine radove možete pogledati na njenoj web stranici.

 

 

 

 

Milica-Cvokic

Milica Čvokić

Milica Čvokić dolazi iz Travnika/Banjaluke. Diplomirana je inžinjerka arhitekture Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, te diplomirana akademska grafičarka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Trenutno je apsolventica na odsjeku za dramske umjetnosti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci, na smjeru Animirani film. Učestvovala je u nekoliko likovnih kolonija u BiH i Srbiji, izlagala na grupnim izložbama, te nekoliko puta nagrađivana kao studentica grafičkog odsjeka Akademije umjetnosti u Banjoj Luci. Jedna je od učesnica i kreatorki projekta Animacikl, spoja projekcije animiranog filma i pedaliranja. Iza sebe ima i jednu ilustriranu dječiju knjigu, a u slobodno vrijeme voli “šarati po zidu”. Ne boji se izazova te svaki smatra novom kreativnom avanturom. Trenutno radi kao grafička dizajnerica i animatorica u agenciji Play Team u Banjoj Luci. Milica je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Raziju Mujanović, najuspješniju košarkašicu u BiH, ali i na prostorima bivše Jugoslavije, te članicu Kuće slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Njene radove možete pratiti na Instagramu i Behanceu.

 

 

 

Nirvana-Zisko

Nirvana Žiško

Nirvana Žiško je apsolventica grafičkog dizajna na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Jedna je i od organizatorica Pop-Up! dizajn festivala kojeg svake godine organiziraju studenti i studentice Odsjeka za grafički dizajn, i na kojem gostuju svjetski poznati umjetnici i umjetnice. Nirvana se još bavi i kostimografijom i scenografijom za pozorišne predstave i filmove. Stipendistica je Fondacije Hastor, gdje također radi kao grafička dizajnerica. Svoje radove izlagala je na nekoliko grupnih izložbi i festivala. Nirvana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Dunju Mijatović, komesarku za ljudska prava u Vijeću Evrope. Nirvanine radove možete pogledati na njenom Behance profilu.

Amra-Mahmutović

Amra Mahmutović

Amra Mahmutović je studentica Odsjeka za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti. Srednju umjetničku školu je završila u Bihaću. Na Akademiji likovnih umjetnosti razvila je interes za dokumentarnu fotografiju, dizajn plakata i historiju umjetnosti. Za knjigu #ŽeneBiH Amra je ilustrirala prof. dr. Mirsadu Hukić, specijalisticu mikrobiologije i doktoricu medicine, te dobitnicu najvećeg naučnog priznanja u BiH, Državne nagrade za nauku za uspjehe na međunarodnom planu. Mirsada Hukić je redovna profesorica Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli i Fakulteta zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu, a značajan dio svoje dugogodišnje naučne karijere posvetila je istraživanju o hanta virusu. Amrine radove možete pogledati na njenim profilima na stranicama Behance i 500px.

 

Dusica-Kosarac

Dušica Košarac

Dušica Košarac iz Sarajeva je ilustratorica koju nekoliko ispita dijeli od bachelor diplome iz arhitekture na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu. Bavi se digitalnom illustracijom, a u posljednje dvije godine radi kao 3D i 2D artist za video igre. Za knjigu #ŽeneBiH Dušica je ilustrirala Fatimu Mušić Manojlović, prvu pilotkinju u BiH, koja je bila članica Aerokluba Sarajevo. Dušicine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Deviantart.

 

 

 

 

Martina-Crepulja

Martina Crepulja

Martina Crepulja je ilustratorica iz Pančeva/Kaknja, koja je studirala ilustraciju na Ringling College of Art and Design u SAD-u. Tokom studija izabrana je kao jedna od najboljih predstavnica svoje generacije. Školovanje završava 2013. godine, i dobiva zvanje bachelora primijenjenih umjetnosti, smjer ilustracija. Tokom i nakon studija radi kao freelance ilustratorica na mnogim ilustracijskim i animacijskim projektima. Sarađuje sa animacijskim i produkcijskim studijem Atomic Kid Studio, te sa agencijom Illustration Online. Za knjigu #ŽeneBiH Martina je ilustrirala Vesnu Ljubić, prvu ženu u BiH koja je režirala film. Martinine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Behance.

 

 

 

Stella-Dujmušić

Stella Dujmušić

Stella Dujmušić iz Travnika je studentica završne godine na Odsjeku grafičkog dizajna Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu. Iako je fokusirana na dizajn i fotografiju, već tri godine sarađuje sa studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, gdje radi scenografiju, kostim, šminku i vizuale. Trenutno živi u Portu u Portugalu, gdje završava prvi semestar završne fakultetske godine. Za knjigu #ŽeneBiH Stella je ilustrirala Silvu Rizvanbegović, doktoricu urgentne medicine koja je poginula tokom ratne opsade Sarajeva, na zadatku zbrinjavanja teško ranjenih građana/ki.

 

 

 

Enida-Delimustafic

Enida Delimustafić

Enida Delimustafić je vizuelna umjetnica i dizajnerica iz Olova koja je diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Trenutno na istoj akademiji radi na magistarskoj tezi na Odsjeku za produkt dizajn. U slobodnom umjetničkom radu koristi klasične i digitalne medije, kao i filozofsku, duhovnu i ezoteričnu literaturu. Kreatorica je brenda Eye Contact. Za knjigu #ŽeneBiH Enida je ilustrirala novinarku Vildanu Selimbegović, urednicu dnevnog lista Oslobođenje, te nekadašnju dugogodišnju urednicu sedmičnika Dani, prvu ženu koja je bila  glavna i odgovorna urednica medija u savremenoj historiji BiH. Enidine radove možete pogledati na njenim profilima na platformama Behance, Instagram i Saatchi Art.

 

 

 

 

Hana-Kovacevic

Hana Kovačević

Hana Kovačević je dizajnerica iz Sarajeva, koja je u Milanu završila Industrijski dizajn, smjer Vizualna komunikacija. Radila je kao dizajnerica u reklamnim agencijama kao što su Fullsix i Publicis, a trenutno radi kao kreativna direktorica u DOING-u, jednoj od najvećih agencija za digitalni advertising u Italiji. Članica je Art Directors Cluba, a bavi se i organizacijom inicijative WIAC (Women in Italian Advertising & Communication), koja spaja žene u reklamnoj industriji u Italiji. Hana je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala sestre Zlatu Grebo i Sanu Salahović. Zlata Grebo bila je profesorica Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, čija je dekanka bila od 1975. do 1977. godine. Sana Salahović predstavljala je SFRJ na Prvoj svjetskoj konferenciji o ženama, koja je 1975. godine održana u Mexico Cityju, a umrla je 1985. godine.

 

 

 

 

Jelena-Zilic

Jelena Žilić

Jelena Žilić je dizajnerica i ilustratorica iz Banja Luke, koja je završila Fakultet za informacione tehnologije i dizajn. Na ovom je fakultetu stekla znanje i interesovanje za rad u sferi grafičkog dizajna, ilustracije i crtanja. Od 2015. godine radi u firmi crew55design, koja se bavi grafičkim dizajnom na domaćem, kao i na online tržištu. Učestovala je na izložbi „Dialog“ 2012. godine u Beogradu i nastavila surađivati sa Centrom za grafiku i vizuelna istraživanja Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Višegodišnja je saradnica Gradskog pozorišta Jazavac u Banjoj Luci. Jelena je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Milkicu Milojević, prvu fudbalsku sutkinju u BiH, te dugogodišnju novinarku. Jelenine radove možete pogledati na njenom profilu na platformi Behance.

 

 

 

 

Sunita-Fisic

Sunita Fišić

Sunita Fišić iz Sarajeva je studentica četvrte godine nastavničkog smjera na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i street artom, sa fokusom na ženske portrete i aktove. Učestvovala je na raznim umjetničkim festivalima u Sarajevu, Mostaru, Splitu, Bitoli, Eindhovenu, Berlinu i Washingtonu, gdje je izlagala samostalno ili na kolektivnim izložbama. Pored izložbi, radila je i live act slikanje na velikim površinama uličnih zidova. Za knjigu #ŽeneBiH Sunita je ilustrirala Rozu Papo, doktoricu, učesnicu Narodnooslobodilačkog rata, te prvu ženu sa činom pukovnika i general-majora u JNA. Sunitine radove možete pogledati na njenim profilima na Facebooku i Instagramu.

 

 

 

 

Iris-Begovic

Iris Begović

Iris Begović je grafička dizajnerica i ilustratorica iz Maglaja. Studirala je grafički dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Diplomirala je prošle godine serijom od 12 plakata pod nazivom Sve što ste oduvijek željeli da znate o dojenju. Luda je za bojama i linijama. Za knjigu #ŽeneBiH Iris je ilustrirala Radojku Lakić, partizanku i narodnu heroinu Narodnooslobodilačkog rata. Radove Iris Begović možete pogledati na njenoj Facebook stranici.

 

Ajna-Zlatar (1)

Ajna Zlatar

Ajna Zlatar je grafička dizajnerica i art direktorica iz Sarajeva. Školovala se u Milanu, na Evropskom institutu za dizajn, gdje je diplomirala 1996. godine, i na Akademiji likovnih umjetnosti Brera, gdje je diplomirala 1998. godine. Sa dizajnerom Anurom Hadžiomerspahićem je 1998. godine u Sarajevu osnovala Kreativni centar “Cardea”. Godine 2001. sa kampanjom „Računaj na mene“ – Iskrameco dobili su evropsku nagradu za dizajn Epica Awards – Europe’s Creative Awards. Naredne godine pokrenuli su međunarodni projekt “Made in Bosnia”, namijenjen promociji novog bh. dizajna koji je okupio kreativce/ke iz BiH i Italije, i rezultirao istoimenom izložbom koja je predstavljena u Umjetničkoj galeriji BiH, te u galeriji McCann Erickson u Milanu 2000. godine. Zajedno su 2002. godine osnovali i reklamnu agenciju Ideologija, koja je 2003. i 2004. godine na No Limit Sarajevo Advertising Festivalu proglašena marketinškom agencijom godine u BiH. Ideologija se 2006. godine udružila sa marketinškom kompanijom Communis, u kojoj je Ajna djelovala kao kreativna direktorica do 2016. godine. Ajna danas živi u Sarajevu gdje radi kao freelancerica. Članica je Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine. Jedna je od najnagrađivanijih grafičkih dizajnerica iz BiH. Ajna je za knjigu #ŽeneBiH ilustrirala Adeline Paulinu Irby, poznatiju kao Miss Irby (1831. – 1911.), britansku spisateljicu, prosvjetiteljicu i humanitarku.

 

tekst_Masha Durkalić

fotografije_ŽeneBiH

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

možda će vas zanimati
FRENKIE: Bitno je samo raditi i biti uporan, uvjeren sam da to uvijek urodi plodom